Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 


Idag firas Herrens himmelsfärd i en annan kultur.

Idag firas Herrens himmelsfärd - Vad ska du undvika på Ispas för att bara ha goda saker hela året: Seder och traditioner för välstånd och lycka?
Himmelsfärd, även känd som Ispas, är en viktig högtid som firas 40 dagar efter påsk. I år infaller den den 13 juni och markerar Jesu Kristi himmelsfärd.

Hälsningar och hälsningar:

På denna speciella dag hälsar de troende varandra med "Kristus har uppstått!" och jag svarar med "Sannerligen har han stigit upp!". Valnötsblad bärs runt midjan, det finns en tro på att de som dör av Ispas kommer direkt till himlen. För att skydda sina djur och hjälpa dem gå upp i vikt, rör hushållarna dem med lärk. En äldre tradition säger att man klipper hår från nötkreaturens svansar, som sedan begravs i myrstacken med en speciell formel som talas.

Vad man ska undvika med Ispas:

För att avvärja otur undviker folk att sätta eld och salta i huset. Det sägs också att de som sår plantor efter Ispas inte kommer att få en rik skörd.

Vanor för fitness och välbefinnande:

Kvinnorna lagar varmt osyrat bröd, salladslök och konjak som de delar ut till minne av de sovande. Man tror att andarna på detta sätt vakar över de levande och ger hemmet välstånd. För att öka huset erbjuds söt mjölk kokt med pasta och en bukett kvastar som samlats in från fältet. Precis som påsk färgar de troende ägg och njuter av en festmåltid.

På landsbygden är det sed att libstika ökar pengarna. Hemmafrun berör varje familjemedlem och varje djur med en länk av lind och säger önskemål om skydd mot otur. Denna ritual tros ge fördelar som hälsa, riklig mjölk och ekonomiskt välstånd.

Herrens himmelsfärd är en högtid som kombinerar tro med traditioner och seder bevarade från generation till generation. De ritualer som är specifika för denna dag ger lycka, välbefinnande och tillväxt till familjen under hela året.
Övriga genrer (Drama/Dialog) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 8 gånger
Publicerad 2024-06-13 11:08Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP