Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Plock äpple på ICA kostar 38 kr oktober 06 10 24


Jag palade Tranbär i dag för juice.

Tranbär - den lilla frukten full av näringsämnen och fördelar. Hur det konsumeras och vilka tillstånd det behandlar

Tranbär är rika på näringsämnen och antioxidanter. De kan ge olika hälsofördelar när de konsumeras som en del av en balanserad kost.


Tranbär konsumeras huvudsakligen i form av juice, sås eller tranbärssylt.

Tranbär är infödda i Nordamerika och odlas för närvarande i norra USA, Chile och Kanada.


Många anser att tranbär är en superfood på grund av deras höga närings- och antioxidantinnehåll.

Tranbär anses vara höstfrukter. De skördas vanligtvis i september och oktober, när de når mognad och får en djupröd färg.


Tranbärssylt
Tranbär bör inte saknas i en hemmafrus vinterskafferi på grund av deras många fördelar och mångsidighet i köket.

Här är vad du behöver veta om tranbär och deras hälsofördelar.

Tranbär - hälsofördelar
Tranbär är en bra källa till olika vitaminer och antioxidanter. Historiskt sett använde indianer tranbär som en behandling för blås- och njursjukdomar, medan tidiga nybyggare i England använde dem för att behandla aptitlöshet, magproblem, blodsjukdomar och skörbjugg.

Några av de potentiella fördelarna med tranbär inkluderar följande:

Hantering av urinvägsinfektioner (UVI) - Tranbär har spelat en viktig roll i traditionella UVI-behandlingar. Den höga nivån av proantocyanidin (PAC) antioxidanter i tranbär kan hjälpa till att förhindra vissa bakterier från att fästa vid väggarna i urinvägarna. På så sätt kan PAC i tranbär hjälpa till att förhindra infektioner.

Forskning om tranbärs effekter på behandling av urinvägsinfektioner har dock gett motstridiga resultat. Till exempel fann en granskning från 2016 att läkare oftast rekommenderar tranbär till kvinnor med återkommande urinvägsinfektioner. En annan 2014 studie av 516 deltagare fann att att ta en kapsel med tranbärsextrakt två gånger om dagen minskade förekomsten av UVI.

Å andra sidan, i en studie från 2015 fann forskare att även om tranbärskapslar kan ha denna effekt, är tranbärsjuice inte lika effektiv.

Detta beror på att en hög koncentration av tranbärsextrakt behövs för att förhindra bakterier från att fästa, och kommersiella tranbärsjuicer innehåller inte tillräckliga mängder PAC.

Samtidigt fann en studie från 2019 att även om tranbär inte verkade eliminera bakterierna som orsakar urinvägsinfektioner, ledde kombinationen av tranbärsextrakt med kaprylsyra från kokosnötsolja och eterisk oreganoolja till utrotningen av de vanligaste bakterierna, Escherichia coli.

Minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar – En systematisk genomgång från 2019 fann att att komplettera kosten med tranbär kan hjälpa en person att hantera flera riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom. Dessa faktorer inkluderar systoliskt blodtryck, vilket är blodtrycket under sammandragning av hjärtmuskeln.

Granskningen föreslog också att tranbärstillskott hjälpte till att minska body mass index (BMI) och förbättra nivåerna av högdensitetslipoprotein (HDL), även känt som "bra kolesterol".

I en annan studie från 2019 undersökte forskare 78 deltagare med övervikt eller fetma. Studien visade att intag av en enda dos av den lågkaloririka, växtföreningsrika tranbärsdrycken förbättrade blodsockerregleringen, kemiska markörer för inflammation och ökade HDL-lipoproteiner.

Slowing cancer progression- En 2016 granskning av 34 prekliniska studier visade att tranbär eller tranbärsföreningar hade flera fördelaktiga effekter på cancerceller i laboratoriestudier.

Dessa förmåner inkluderade:

• utlösa cancercellers död

• bromsa tillväxten av cancerceller

• minska inflammation

Granskningen föreslog också att tranbär kan påverka flera andra mekanismer som främjar cancertillväxt och spridning. Även om testning på personer med cancer är begränsad, visar dessa fynd potential för att hantera vissa cancerformer i framtiden, tillsammans med standardbehandlingar.

Förbättra munhälsa - PAC:erna i tranbär kan också gynna munhälsan. Enligt en studie från 2019 kan PAC från frukter som tranbär skydda tänderna mot en bakteriestam som orsakar.

Tranbär kan också vara till nytta för att förebygga tandköttssjukdomar.


Tranbär - kalorier
60 gram hackade tranbär innehåller:

• 25 kalorier

• 0,25 gram (g) protein

• 0,07 g fett

• 6,6 g kolhydrater, inklusive 2,35 g naturligt socker

• 2 g fiber

• 4,4 milligram (mg) kalcium

• 0,12 mg järn

• 3,3 mg magnesium

• 6 mg fosfor

• 44 mg kalium

• 1,1 mg natrium

• 0,05 mg zink

• 7,7 mg C-vitamin

• 0,5 mikrogram (mcg) folat DFE

• 35 internationella enheter (IE) vitamin A

• 0,72 mg vitamin E

• 2,75 mcg vitamin K

Tranbär innehåller också en rad viktiga B-vitaminer inklusive:

• vitamin B-1 (tiamin)

• vitamin B-2 (riboflavin)

• vitamin B-3 (niacin)

• vitamin B-6

Hälsosamt, samt en källa till C-vitamin.

Vitamin C är en kraftfull naturlig antioxidant som kan:

• blockerar en del av skadorna som orsakas av fria radikaler som orsakar sjukdomar

• förbättra upptaget av järn från vegetabiliska källor

• stärker immunförsvaret

• stödjer kollagenproduktionen för att läka ravanelol

Ett högre fiberintag kan hjälpa en person att minska risken för att utveckla tillstånd, inklusive:

• stroke

• kranskärlssjukdom

• högt blodtryck

• högt kolesterol

• diabetes mellitus

• fetma

• vissa gastrointestinala störningar

Ökat fiberintag kan också bidra till att sänka blodtrycket och kolesterolnivåerna, förbättra insulinkänsligheten och öka viktminskningsmöjligheterna för den överviktiga personen. Vitamin E är en fettlöslig antioxidant som spelar en viktig roll för immunförsvaret. Detta kan hjälpa en person att förebygga eller fördröja kroniska tillstånd associerade med fria radikaler, såsom:

• hjärtsjukdom

• cancer

• grå starr

• Alzheimers förebyggande

• artrit

Integrera tranbär i kosten?

Människor kan inkludera färska, frysta eller torkade tranbär i många typer av beredning. Acezzana kan ätas rå, men några av de mer populära sätten att konsumera tranbär inkluderar:

• juicer

• sylt

• såser

• fryst

Tranbär kan också läggas till olika rätter, såsom:

• sallad

• yoghurt

• spannmål

• smoothies

• Muffins och proteinshakes

• såser

Du bör undvika produkter som innehåller tillsatser eller tillsatta sockerarter. Leta efter torkade tranbär eller frysta tranbär, som du hittar i snabbköpet. Tranbär kan vara svåra att hitta i vårt land.

Tranbär - kontraindikationer
Även om tranbär kan ätas utan problem med mosteline menisu, finns det också vissa potentiella risker. Till exempel kan vissa personer ha allergiska reaktioner mot tranbär. Dessa riëkis kan innefatta utslag, klåda eller svullnad.

Andra människor kan uppleva matsmältningsproblem om de konsumerar tranbär i överskott. Detsamma, vissa tranbärsprodukter, såsom juice eller sylt, innehåller stora mängder juice. Personer med diabetes bör vara uppmärksamma på konsumtionen av skaldjur eller skaldjursprodukter. En studie från 2020 fann att tranbärsjuice innehåller 27 g tillsatt socker per portion, och för att ta hand om du behöver hålla ditt insulin under kontroll kan detta vara ett problem. Det är bäst att kontrollera etiketten och se till att du inte är i juicen, sylten, sylten eller tranbärssåsen.




Övriga genrer (Översättning) av Jeflea Norma, Diana. VIP
Läst 50 gånger
Publicerad 2024-10-06 16:58



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Jeflea Norma, Diana.
Jeflea Norma, Diana. VIP