på middag den fjärde juli
en uppsprättad gorilla i ett restaurangkök
buken fylls med grillade havsörnsungar
rysk kaviar och vaktelägg
omsorgsfullt toppat med guldflarn
silverflarn och platinaströssel
tarmsystemet proppas igen med
delikat tryffelkräm, vispad äggula
och gräddig nougatfyllning,
bröstkorgen fylls med gåsleverpastej
kanapéer och vitlöksmarinerade sniglar
man ringlar flytande honung, gratinerar
i schweizisk getost
som tillbehör serveras mexikanska
arbetarhänder friterade i palmolja
till denna delikates har man
en fräsch guacamole gjord
på ekologiskt närodlade avokador
sedan syr man igen gorillan igen
så att huden ligger hårt spänd runt
godsakerna på insidan
att servera i Washington
på den stora festen den fjärde juli
när man skär i stygnen som håller ihop
skinnet så gör trycket att kroppen
spricker upp obehindrat och lätt
anrättningen öppnar sig som en spänstig
köttblomma på det vackra mahognybordet
blottlägger en hägring av utsökta
godsaker inför gästernas blickar
det kommer att bli en helt underbar kväll