Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Bara lite tankar och reflektioner som jag sitter med och som jag tänkte att någon kanske har någonting att tycka och tänka kring!


Feminist?


Jag tycker att det hörs från olika håll att \"dessa feminister\" bara tjatar...och att vara feminist är någonting som anses negativt i vida kretsar. Är det verkligen negativt att vara feminist? Men vad betyder ordet då? Nä, inte är det någon rödstrumpa med åderbrock från 1970-talet...eller kvinnor som hatar män. Är det den gängse uppfattningen? Eller att de är lesbiska. Allra helst tycker jag det verkar som om de skall vara fula och lesbiska. Det verkar som om det mest är män som har ont av feminister. Tycker jag alltså, min uppfattning är den. Så varför är då vissa män arga på feminister?

En del män kanske har fel uppfattning om feminister, eller de kanske ser feminister som ett hot mot den faktiskt rådande samhällsandan, om än att intentionerna är annorlunda, där männen ofta har en högre ställning, högre lön och så vidare. Om man tänker att en feminist är en manshatande, lesbisk, orakad och anti-klädsam kvinna så kanske man som man inte känner särdeles mycket sympatier för henne. Men jag är nog en feminist trots allt, och kanske är det till och med så att jag inte i alla sammanhang ens vågar stå upp för det eftersom jag vet att de som lyssnar kanske inte vet vad en feminist är. Men lika rättigheter och jämnlikhet på alla plan tycker jag inte att jag kan skämmas för som kvinna, det vore ju att förneka sig själv. Och feminism har ju inte ens bara med kvinnor att göra för feminismen har väl ändå en mer övergripande målsättning i samhället, som inbegriper både kvinnor och män?

Det finns män som säger att feminister inte nöjer sig med att bara få jämnlikhet, utan att de vill att kvinnan skall få en överordnad ställning gentemot mannen. Jaha, tänker jag då. Varför skulle en feminist vilja det. Det kan väl en \"vanlig\" kvinna också vilja i sådana fall. Men jag är säker på att det inte är någoting som är signifikant för feministerna som helhet. Jag tror att vissa män känner sig hotade av (starka) kvinnor och då tar de till sådana uttryck för att liksom \"försvara\" sina redan befintliga samhällsrevir.

Ja, jag vet bara vad jag tycker och jag tycker att kvinnor i många avseenden är eftersatta i samhället och jag tycker att det är fel. Jag vet inte om det innebär att jag är en feminist, men om det är så så vill jag vara det. Utan att någon tycker att det är fel.
/ Clara-Fina
Övriga genrer av Clara-Fina
Läst 685 gånger
Publicerad 2006-10-17 09:43Bookmark and Share


  stannar kvar
Klart du är feminist, det är väl alla vettiga människor? Vill också påpeka att det vore trevligt med lite mer jämställdhet för männen också, mansrollerna är rätt trista som det är och lika lön är så självklart att det chockerar mig varje dag att det inte är en självklarhet för alla.
2006-10-18

  Micael Axelsson
Mycket bra tankar, och väl skrivet.
En reflektion till varför ordet Feminism har fått sån negativ klang, skulle kunna vara för att det är så många av de radikala och militanta feminism sidorna som anammat ordet, för att ha det som slagträ i sin kamp... litet ungefär som våra rasister gjort med vår Mytologi.

Vet att det kanske inte är en rättvis jämförelse, men det var en tanke varför det skulle kunna vara så, tyvärr.
2006-10-17

  Teresia Ridell
Väl skrivit !
Ja själv skulle jag, om någon frågade svara att jag är feminist. Men jag skulle nog inte direkt "presentera" mig som feminist. Främst av allt är man ju människa, i andra hand mamma/kvinna ( vet inte vilket som kommer först för mig), sen hustru, syster..
Blir också förbannad när någon föraktfullt fnyser "en sån jävla feminist"..Precis som om det var en kvinna som vill trampa ner männen. Men det måste vara de män som är rädda för att bli "överkörda". Fånigt.
Citerar Björn Afzelius: varannan damernas, vad är det för jävla trams, jag vill ha en partner som kan dansa..lika lön för lika jobb, allt annat är bara ett hån.
2006-10-17
  > Nästa text
< Föregående

Clara-Fina
Clara-Fina