Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Konvoj


hammaren slog

växelvis

svagare, starkare

mot milröken

en brytning

mellan

vit och svart




Övriga genrer av Daniel_78 VIP
Läst 1239 gånger
Publicerad 2006-10-24 20:53



Bookmark and Share


  Markattan
Jag kan inte sätta fingret på varför, men jag gillar denna din dikt och känslan den ger mig som läsare. Jag upplever den som stillsamt dramatisk och höstdisiga bilder målas upp framför mig. Som sagt, jag tycker om den.
2006-10-25

  Smultris
Underbart vackert och hårt grått
i en och samma dikt.

Men vad sägs om att istället skriva

"en brytning

mellan

vitt och svart"


Det är snyggt som du har det nu oxå,
men jag skulle känna ett bättre flyt i orden
och läsningen med "vitt".
2006-10-24

  wayward - taiga
Hej Daniel,

Jag tänker också först på kolmilor och gruvbrott. Som uppvuxen i Bergslagen är det nästan ofrånkomligt att inte koppla hammarslagen dit.
Malmbrytning enligt urgamla metoder, som i Stollbergsgruvan där man eldade direkt mot bergväggarna.
Så de tunglastade fororna genom oländ och eländ.

Men titeln ger mig ännu en tolkning som får mig att le en smula,
en som drar åt den gamla kultrullen.
Hammarslagen kan lika gärna vara cylindrar i en motor,
eller varför inte en bilstereo.
Milröken förklarar sig själv.
"vit och svart" är vägmarkeringarnas snabba klipp.

Tack för underhållande läsning! :)
2006-10-24

    Erika H
röken må vara grå men din dikt lämnar inga spår ens av mitt emellan
hör hammarens slag
ser brytningen
vackert
erika
2006-10-24

  Indica
jag tänker på kolgruva.
verket är en guldgruva.

tack.
2006-10-24

  kj_
jag gillar den. intressant på något sätt
2006-10-24

    steffe struts
Intressant text. Vacker. Jag kommer att
tänka på kolmilor och stånghammare.
Bergslagen för 100 år sedan. Konvoj,
mmm.. kanske de som bär trä eller kol.

Brytningen mellan vit och svart, vit rök
mot svart natthimmel. Tänker på hårt
kroppsarbetande män med förslitnings-
skador. Sprit och elände, kvinnor och sång.

Tja, upp till betraktaren. Min tolkning!

stefan
2006-10-24

  Bodil Sandberg VIP
Jag går in i din text och befinner mig mellan dag och natt...i asarnas värld nånstans...fast det kan ju vara så att jag gått vilse...hammarslagen ekar röken ligger tjock...det finns spänning i luften och jag trivs
2006-10-24
  > Nästa text
< Föregående

Daniel_78
Daniel_78 VIP