Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Rosornas val

  Stod i Rosalis Rosbutik och observerade. Organisk flora paraderade där i fönstret, mitt emot optikerns. Ordnade efter färg och längd. Längst fram en kort, knubbladig lupin. (Den måste ha kommit fel, men den var lika fin!).
I läktarformationer stod vaserna likt statyer. Alla var upptagna av rosor:
Fylliga kortstjälkiga med frodig bladförekomst. Rosa, röda, gula, orange, vita, spräckliga...
Alla hade de ställts upp för att bli valda. Sträckte på sina stänglar. Burrade upp sina kläden och fladdrade med sina foderblad.
Hur skulle jag välja? Vad skulle jag välja?
Lång, purpurröd puritan?
Lång, bräckligt spräcklig?
Kort, tunnblommande?
Kort, liten tät?
Mittemellanhybrid?
Det skulle verkligen bli för \'jäkkligt\' svårt.
-Jag gillar dem alla, suckade jag till Rosali och vände mig modfälld åt sidan. Alldeles för snabbt. En vas damp i golvet och rullade undan. Ut rann allt vatten. Slog förskräckt händerna för mina rosiga kinder. Men det var då jag såg DEN!
ROSEN, den som var BLÅ!
-Den ska jag ha, sa jag, till Rosali.
-Nej, nej, sa hon. Den har ju blivit skadad och tyvärr var det sista exemplaret.
-Den ska jag ha, sa jag till Rosali. Den eller ingen. Vad ska jag betala?
-Åh, inget då, sa Rosali. Den har fått kronbladen naggade och stjälken avskavd. Den kan jag inte ta betalt för. Jag säljer bara prisvärda och förstklassiga blommor.
-OK, sa jag till Rosali i Rosalis Rosenbutik, då betalar jag rosbuketten, som den där unge mannen här bredvid vill ge sin flickvän, istället. Han har rotat länge nog i sin ficka.
Sagt gjordes.
Så gick det till när jag gick ut från Rosalis Rosbutik med en naggad singelros, som hade avskavd stjälk.




Prosa (Prosapoesi) av E.B.A.S
Läst 426 gånger
Publicerad 2006-12-06 16:18



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

E.B.A.S