Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
(Vet du icke, min son, med hur litet förstånd världen styrs?)-


\"An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?\"


-Men är det så konstigt egentligen? För att hårddra det hela skulle man kunna säga att det finns två olika drivkrafter för en människa att vilja besitta den makt som innefattas i ett ledarskap med kraft att påverka samtidens styre. Den ena är sjungande mer vanlig än den andra, och bygger i grund och botten på personliga frågor. Många makthavare har roten till sitt engagemang i känslan av att personligen behandlats orätt. Lika många har sedan barnsben fått veta sitt värde genom sina åstadkommanden. Tack vare en tid och en plats är påtagliga prestationer lätta att berömma. Den uppmuntrande syftar allt som oftast till den aktuella handlingen, och iochmed att denna lätt tas som ett recept på den presterandes inersta väsen, kommer en - ursprungligen personlig - komplimang endast till uttryck som positivitet över en prestation. Inte länge kommer handlingarna fortsätta vara ärliga resultat av ett intresse eller en livssyn, utan istället bli något som kräver lyckanden för att individen ska känna trygghet i sig själv. Denna person kan ha stort självförtroende och bära övertygelse gällande sin förmåga att genomföra saker, men står däremot, men också mycket därför, helt utan självkänsla - utan tro på betydelse hos sig själv utan några resultat att visa upp. Detta personlighetsscenario är ofta omedvetet, men om inte, anser oftast personen i fråga att det inte föreligger något som helst problem i att bli värderad, och det efter prestation. Ett av scenariots många ansikten viskar om pengar. \"Ju mer man tjänar, destå bättre är man som människa\", var något av ett statusbejakande tankesätt som genom människors sociala band nästlat sig in i de flestas vardagssanning och rotat sig hos så många att det sedemera kommit likna en tyst, malign överenskommelse, fläckvis redan en oskriven lag.

Oavsett specifikation inom det personliga planets drivkrafter, leder ett sådant styre till problem av en eller annan art. Om en person med ständig känsla av okontroll på teelserna i sitt liv, försöker ta komandot från sitt överaktiverade det, och slår sig fram till en maktposition, säger det sig självt åt vilket håll hela bihanget snart kommer gira. Men även de styren som grundat sig i mildare former av självbejakande är fel ute. En människa som dömmer sig själv efter sina prestationer, använder med största sannolikhet samma mall på andra.

Att utgå från sig själv är något de allra flesta gör. Man relaterar till egna upplevelser, eller ger en spontan reaktion som speglar ens personliga värderingar och aktuella ståndpunkt. Det är här den avgörande skillnaden kan hittas. Det finns en liten klick individer som lika obehindrat som oberört strosar runt mellan de krampaktiga grepp, egoistiska åtgärder och populistiska utnyttjanden som till viss del styr idag. Dessa människor - mitt i kaoset men så opåverkade - är den andra drivkraftens utövare. Dessa människor är på det klara med sin egen verklighet och sanning. De har inga sänkande knutor på sin livstråd, utan har en livssyn som genom varje individs historia formats att passa just denna person perfekt. När en människa känner sig så tillfreds med sin livssituation, finns också viljan att hjälpa och berika livet för andra.

Så det är väl inte det minsta underligt egentligen, att världen tycks styras med så litet förstånd?

Var och en är ett unikt resultat, bakat av sitt livs sammanträffanden.
Övriga genrer av Nysdagmus
Läst 675 gånger
Publicerad 2006-12-25 20:10Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Nysdagmus
Nysdagmus