Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Masnavi


Masnavi Ma’navi är Mowlana Rumis första diktsamling med över 25 000 verser. Den andra är Divan-e Shams som också är skriven efter mötet med Shams Tabrizi (Solen från Tabriz). Masnavi (betyder två, dubbla, duetter eller liknande) består av verser som två och två rimmar med varandra, och innehållsmässigt av olika berättelser. Dikterna i Divan-e Shams är däremot ghazals (vars utvalda dikter i engelsk översättning har sålt mycket i USA och var bästsäljare när den kom ut 97).

Mowlana var en högaktad lärd man i sin stad och invånarna vände sig ofta till honom med sina frågor angående sin religiösa praktik.

När han träffar Shams blir han ordentligt omvälvad och ber honom bli hans läromästare. Det som är anmärkningsvärt är att Shams såg ut som en nomad, en luffare med ovårdade utseende och klädsel, och absolut inte som en läromästare. Och han fortsätter agera som en sådan vid detta första möte.

Shams ber Mowlana att skaffa honom en stor behållare med vin först. Och säger till honom också att inte gömma den så att alla på gatan skulle kunna se att han har handlat vin. Och Mowlana gör precis som Shams säger utan att ifrågasätta eller tvivla på honom.

Masnavi kallas ibland för “Koranen på persiska”. Samlingen består av många berättelser som handlar om Koranens budskap. Som när han skriver i en vers: Vi har tagit till oss kärnan i Koranen och lämnat skalet till åsnorna.

Mowlana själv lär ha sagt att hela Masnavi finns sammanfattad redan i den inledande dikten om vassflöjten, om hur den skiljs från vassriket, om kärlek, lidelse och längtan, hur den blir genomborrad, tömd, och hur man med glödande spikar gör hål i den, så att den till slut kan möta sin älskades läppar och spela kärlekens ljuvliga musik (tipsa gärna om ni känner till en bra översättning av dikten, på svenska eller engelska).




Övriga genrer av Masoud Vatankhah
Läst 703 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-03-26 12:15



Bookmark and Share


  KristinaE
.. har inga svar men läser din berättelse och kollar in Mowlana lite mer - hörde dikter läsas på persiska förra hösten vid en poesiträff i en kyrka i gbg - ett underbart språk att lyssna till dikt på!
2008-11-12

  maia
Har du fått några svar ang översättningar t svenska? Letat efter Rumi men det är svårt att få tag på. Bara hittat "Persisk balsam"...Kul att han nämns.
2008-06-27

  Mangal VIP
Intressant läsning. Tack!
2007-05-16
  > Nästa text
< Föregående

Masoud Vatankhah
Masoud Vatankhah