Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
De här dikterna speglar den förtjusning man känner - som nordbo - vid varje vårtecken som visar sig i naturen.


6 vårdikter

VÅRENS FÖRSTA BLOMMA

Pigga trastar pickar glatt
i vårens rabatter.
Vårdslöst
sprätter de bort
fjolårslöven.
Snart vaknar scillan
och breder ut
sitt blå sidentäcke
som för varje vår
växer större och större.

Tulpanen har inte en chans
mot vårens första blomma!



LJUSET SPRINGER

Våren kommer smygande
-----
Ljuset springer
på lätta fötter
öppnar upp
frusna vintersjälar
-----
solens fingrar smeker
längre och längre
för varje dag
-----
viker undan snötäcket
-----
kittlar behagfullt
svällande knoppar
som ännu vilar
i vinterdvala.



VÅRDIKT eller V-DIKT

Våren väcker vemodet
väcker våndan
väcker livet

Vårsolen väcker vågen
vilande
under vinterisen

Vågen vältrar sig över vinterisen
vräker sig våldsamt
mot Vattenverkets vägg

Vilda vårbäckar väller
likt Vivaldis vårkonsert
fram över Västfjället

Vårvinden väcker
videkissarna som vänder
sin sammetsgrå velvet
mot vårhimlens vita sky

Västanvinden valsar iväg
över vårbrodden
visslar i vägtrumman

Vårsolen väcker växterna,
varliga fingrar
vecklar ut deras
vita siden

Vintern vinkar farväl
vänder vinterkappan inåt
vandrar vilse
i tövädret.

***

Sädesärlan vippar med sin stjärt,
svalorna väntar ännu vid Vänern.



MARSVANDRING

Idag har jag upptäckt asparna för första gången.
Raka majestätiska blickar de ut över Indalsälvens blekblå vinteris.
Deras senapsgula lavar lyser upp min vandring längs den asfaltgrå landsvägen.
I dikena trängs Coca-cola burkar och annat skräp med smältvattnet från vinterns snö.
På de redan bara ängarna står svartvita björkar
i dungar och väntar på sin förlossning –
i går var det Jungfru Marie bebådelsedag.
I kväll passerar jag Aspås och Aspåsnäset.



FJOLÅRSLÖV

Vem krattar bort
fjolårslövet
som täcker
min själs täppa?
Vem hjälper mig
bränna de bruna löven
som skräpar i hjärtats rabatt?
Vem vågar rensa bort
de gamla konventionerna
som hotar kväva
det spirande fröet
och hindrar mig att leva i nuet?



VÅREN KOMMER ÅTER

Åter blommar tussilagon
sjunger bofinken
bygger staren sitt bo
knoppas hägg o syren
går jag barfota i allén
Åter blir vinter en vår.

Åter lyser gräset grönt
porlar en fjällbäck
slår vågen mot strand
surrar en humla
går vi hand i hand
Åter föds kärlek i videsnår.

Åter flyger tranorna mot norr
spelar en orrtupp
hoppar en flicka hage
simmar små andungar
cyklar vi tillsammans
Sjunger vi åter vårens lov.

Åter o åter blir vinter till vår
Viskar en vårvind
Ropar göken sitt koko
Vaknar en gullviva
flyger en nässelfjäril
- åter har förvandlingen skett.




Fri vers av annaregina
Läst 39287 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2007-04-04 19:51



Bookmark and Share


  thyra
En mycket vacker och för mig solig promenad du tar mig med på. Tyckte om att läsa den!
2007-04-04
  > Nästa text
< Föregående

annaregina
annaregina