Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

klok robot

Sensationellt avslöjande
- svenska forskare skapade klok robot!


Svenska forskare uppfann av misstag den kulturellt aktiva roboten redan på 50-talet. Det var när en robot som framställts för medicinskt bruk försågs med ett mänskligt implantat för att kunna hysa empati gentemot patienterna som olyckan inträffade. En krets med brister i lödningen kom att monteras in mellan den mänskliga hjärnan och robotens elektroniska styrsystem. När denna krets lade av självkonverterade den medicinska läkarroboten sig till författare.
Att historien inte blivit känd förrän nu beror till stor del på att läkarvetenskapen velat tysta ner det etiskt tvivelaktiga experimentet. Detta har i sin tur försenat utvecklingen av artificiell intelligens med tiotals år, och kanske ännu mer eftersom originalritningarna är försvunna. Roboten är misstänkt för att ha tagit dem och använder dem för eget bruk vid självreparationer.
Experimentet är, vilket framgår av robotens skönlitterära produktion, synnerligen lyckat. Roboten ger där bl.a. uttryck för den alienation som en maskin med ett mänskligt implantat känner i en värld av människor (se En levande själ, 1980). Den skildrar också sin längtan efter att bli accepterad som mer än människa (se Geniernas återkomst, 1987).
Vad som ledde till hela experimentets avslöjande var robotens fyndiga men mindre väl valda namn: PC-Jersild.
Å
C

/___§__ __v_
_%
___
_
_§___ #__§ _____




Prosa (Novell) av Tass
Läst 466 gånger
Publicerad 2007-07-11 18:42



Bookmark and Share


  Ulf Popeno
Hehe, har läst båda böckerna i min ungdom. Tanken är inte främmande.
2008-01-01
  > Nästa text
< Föregående

Tass
Tass