Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Idiotism

Är man född för smart för sitt eget bästa

så är det bara att sluta tänka

till dess man blir bra dum.




Fri vers av Mickey Blue Eyes
Läst 584 gånger och applåderad av 6 personer
Publicerad 2007-10-27 02:56



Bookmark and Share


  boen
Ja, människor kan bli dummare genom fördumningsprocesser.
Den amerikanske psykologen Abraham Maslow talade på 1950-talet bl a om \"pseudostupiditet\" och \"fruktan för kunskap\" som något
som uppträdde under vissa förhållanden, t.ex. hos en slav som
inte borde veta för mycket. I Sverige idag ser vi ofta fenomenet
\"pseudostupiditet (=pseudodumhet, dvs. inlärd dumhet som inte
hade behövt föreligga) i olika organisationer som t.ex. kan styras
av byråkratiska rutiner eller av dreglande girighet. Vi ser det
också hos enskilda som t.ex. beklagar sig över miljöproblemen
och växthuseffekten samtidigt som de nöjesreser med flyg
eller dompterar grässtrån och blommor med bensindrivna
klippare och trimmers etc. Det värsta är att dumhet är förbannat
smittsam och de som påpekar dumheten får ofta fan för det.

Dikten har fångat problemet väl
med tre rader, som startar en tankeprocess
eftersom man nog måste läsa om dem.
2007-11-01

  coffe
hämningslöst skön. kognitiv beteende terapi vet du ..thi thi c
2007-10-27

  Darkness
smidig lösning =)
2007-10-27
  > Nästa text
< Föregående

Mickey Blue Eyes