Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Sitter och lyssnar på moderaternas stämma i Gävla. Nu gäller det kultur. Egendomligt nog talas det mest om spel och dobbel - Bingo och neråt. Klart det inte ärså lätt att veta vad so menas med kultur.


Kultur

Kultur

Kultur, ja dä ä å odel.
Å dä ä ingenting
jäg ha hitte på utan
dä ä dagens renaste sanning.
Jäg las ä här i’n bok,
å dä va’n bra bok
för hon hete Bra Böcker.

Å odel ha jäg gjort
i åll min ti,
kôrpen
å flåhacka
å gräfta
å spadda.

Tidigt på mörna
för dä meste,
för jäg gatt ju gå hit i
flytte på ärbete
på dägarn.

Sä jäg va nog mest kulturell
tidigt på måran.

Kvadrat för kvadrat
bröt jäg opp,
rotbena å sten
i särskilt e högar,
bränne å högg,
lucker å grov.

Å tell slut
hadd jäg fott opp
’n bit
som va sä pass stor
att jäg kônne så
na gnävara korn.

Om höst’n
feck jäg fem kornbanna
tå’n dänn fläcken.
Dom tôrke jäg här i stegan
som va ritte opp
mot stugern
jäg hadd bôggd.

Å mens banna tôrke
gjorl jäg e såltkar
som jäg skull ha sålte däri
då jäg åt gröt’n borti mjåle
tå korne
jäg hadd fott
tå’n dänn kulturn.

Sen fortsätte jäg
å odel mer
å mer å mer,
sä dä rack bå åt käringa
å kvadda.

Dom vax opp
å for åt Stockholm,
feck ärbete på’n gôttfabrik
å stog där Dajmen komme ut
hele dägarn,
å häri breva skriv domåt mäg
att dom trivs
för dä ä sä stort e
kulturutbud
ne i Stockholm.

Hadd int jäg odel
sä förbannat
sä hadd dom nog int hadd rå
å fära dit.
Då hadd dom nog
stärne himme
å hjålpt mäg å odel.

Dä va kulturn min
som drev iväg dom.
Sä kulturn
han ä som han ä
- n jävla drivkraft.


Nicke Sjödin












Utbildninga

På skola
geck jäg
tri termina.

Ållt som ållt.

Lärd mäg
tabella
nödtorftigt,
Fader vår
å na dela tell
borti katkes’n.

Sen tycks jäg minnes
att ’n Karl
’n tålfte
dödde
om höst’n.

Men sen
feck jäg ju
jussom nan sorts
specialutbildning å
ti yrke
som jäg skull ha
live ut.

Då jäg
å brorsan
va smopojka
å skull fo vära vä
på’n stämpling
tog ’n Erik Erss’n oss
baka väggen
här i Jon Svens
å sa åt oss:

”Nu pojka,
skô ji vära
kvick å gesving
å höre på
va faktorn säg.
Åsse
skô ji komma ihôg
att då han säg ’gran’,
då mene’n gräna,
å då han säg ’furu’,
då mene’n tåll’n.”

Vä’n dänn
utbildninga
häri rôggsäcken
ha jäg klara mäg
skapligt.

Nu om dan
ta e länger ti
å bli fullärd,
ha jäg förstått.




Nicke Sjödin






Fri vers av Nicke Sjödin
Läst 2364 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2007-10-28 21:11



Bookmark and Share


  Stig-Marcus
Vila i frid Nicke!

Tack för allt!
2009-07-07

  Mats VIP
Trevlig att läsa litte mål sä här pa mårndann
2007-10-29
  > Nästa text
< Föregående

Nicke Sjödin