Det är säkert inte alltid medvetet som "den store mannen" gör såhär mot "den lilla kvinnan" (kanske en chef som just haft någon inne hos sig på anställningsintervju?)

" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Det är säkert inte alltid medvetet som "den store mannen" gör såhär mot "den lilla kvinnan" (kanske en chef som just haft någon inne hos sig på anställningsintervju?)




En hand på min axel

så var den över
min stund i maktens närhet

 

leende reste du dig
tog ett lätt
men fast
grepp
om min armbåge
och gick vid min sida
mot dörren

du släppte inte taget
förrän jag var
på andra sidan tröskeln
säkert utanför
din sfär

då -
då la du din hand på min axel
så -
så som bara den gör
som är tio år äldre
tjugo centimeter längre
trettio kilo tyngre
har förtio tusen kronor mer i månadslön
och är van att få bestämma


som den som makten haver
ibland
trycker ner
oss andra

 

Du
har nog läst för lite
om Bamse och Pippi Långstrump

Du
har inte förstått
att den som är stor och stark
den som har makt och gull
ska vara extra snäll
och ödmjuk




Fri vers av Tina Q
Läst 431 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2007-11-03 20:27



Bookmark and Share


  Karin E
Åh! Genusperspektiv... Så vackert bittret uttryckt!
Ge dem Mamma Mu-Kvinnor kan!
2009-03-17

  Rosmarin
väl gestaltat

gillar särskilt det här:

\"så som bara den gör
som är tio år äldre
tjugo centimeter längre
trettio kilo tyngre
har förtio tusen kronor mer i månadslön
och är van att få bestämma\"
2007-11-04

  thyra
Ödmjukheten glöms lätt bort i maktens korridorer. Du har rätt i att om Bamse och Pippi genomsyrade våra makthavare så skulle medborgarna ha ett helt annat värde. Fint skrivit!
2007-11-03
  > Nästa text
< Föregående

Tina Q
Tina Q