Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Jag hörde för många år sedan en intervju med en man i Småland. Och den vill jag dela med mig av till er mina vänner här på poeter.


Mannen som hade något att förlora


Reportern frågade hur människor hade det efter stormen Gudrun.
Förödelsen var enorm och det fanns många tragedier bland de ekonomiska ruinerna.........

Mannen kom från Sydamerika. Han hade vuxit upp fattigt, alltid varit fattig.
Han gick ofta hungrig och då drömde han om saker han önskade sig av livet. Det var så hans dröm om skogen kom till. Dit flydde han i sina tankar och det blev hans räddning många gånger, berättade han för reportern.
Eskapismen var nödvändig för hans överlevnad. Fattigdomen var total

Han bestämde sig för att han en gång
skulle bli ägare till en skog - en egen skog
och var helt övertygad om att drömmen
skulle besannas en dag. . . . . . .

Som politisk flykting kom han till Sverige
och fick inte med sig någon familjemedlem
Ensamheten drygade han ut med att arbeta
och körde taxi på nätterna trots annat dagligt arbete

En gång fick han en körning från ostkusten till
Småland och han njöt av att köra genom skogen
Mannen han körde skulle med en båt och det var
inte bara bråttom - det var ilfart som gällde

Chauffören och mannen småpratade hela tiden och
frågan om mannens ärende dök upp när chauffören
tittade på klockan och sa - vi hinner - så log mannen
med hela ansiktet och sa att det var ju tur för jag ska
sälja skog idag

Mannen som körde fick hjärtklappning av att bara sitta
bredvid en person som i verkligheten ägde en skog så
han berättade sin barndomsdröm och skogsägaren sa
skrattande - om vi hinner i tid så ska du få köpa skog
billigt av mig om du vill

Så blev det och den fattige mannen från Sydamerika
fick sin skog och var en lycklig människa - visserligen
ensam eftersom hans familj inte fick komma hit - men
han kände sig aldrig ensam längre och så ofta han
kunde åkte han till Småland och bodde i det lilla huset
som tillhörde skogen

Stormen Gudrun kom och tog nästan alltihop
Reportern, som hade lyssnat på mannen, frågade
hur han nu kände sig efter denna katastrof
Mannen svarade att han var en rik man - och reportern
trodde att han missförstått svaret och frågade igen

Då förklarade mannen från Sydamerika, att när han var
barn och var fattig, hade han aldrig något att förlora
Nu var han rik, sa han, eftersom han hade något så
stort som en egen skog att förlora

Ja är det inte så, tänkte jag när jag hört detta. . .
Är det inte så, att den är rik som har något att förlora




Övriga genrer av -Ulla Tilemo- VIP
Läst 209 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-11-05 23:02



Bookmark and Share


  * Ammi *
Mkt tänkvärt, tack för denna!
2007-11-05
  > Nästa text
< Föregående

-Ulla Tilemo-
-Ulla Tilemo- VIP