Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Sagt om poesi av poeter. Dessutom sant sagt tycker jag.


Sagt om poesi


Poesi är det omöjliga på papper och för det mesta omöjligt att få ner på pappret.
(Bodil Malmsten)

Det går så tungt
Att röra tunga
I strupen stockar sig stämman
Skaldens gåva!
Ur själens skrymslen
Blir det ej lätt
Att locka den fram
(Egil Skallagrimsson, isländsk skald, 900-talet)

Poesin bär vi med oss från början.
Liksom kärleken.
Liksom hungern, liksom pesten, liksom krig.
Ibland var mina verser pinsamt löjliga.
Men jag ber inte om ursäkt.
Jag anser att sökandet efter vackra ord är bättre
än att döda och slå ihjäl.
(Jaroslav Seifert, tjeckisk poet, nobelpristagare i litteratur 1984)




Övriga genrer av Susanne Ljung Adriansson VIP
Läst 6149 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2007-11-28 19:59



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Har aldrig sett det där Seifert-citatet. Det är ju underbart!
2008-02-08

  stefan.g
Bra skriven!
2007-11-30

  Effell
Skallagrimsons vers är extra gripande då man känner till bakgrunden. Om jag inte minns fel hade en son omkommit i en isvak eller något liknande, och fadern tvingade sig att skriva om det för att liksom avreagera sig. Poesi kan verkligen användas i många syften, även terapeutiskt.
2007-11-28
  > Nästa text
< Föregående

Susanne Ljung Adriansson
Susanne Ljung Adriansson VIP