Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
För långt att sätta under kommentar, frågar jag? Och kanske är det inte alla som tycker att det är relevant. Dock, Satan har sin roll som spegel för vår egen inneboende ondskap!


Kommentar till Satan

Från den persiska rel. har också det ondas furste kommit in i senjudendommens föreställningsvärld och därmed följde den skarpa dualismen mellan det onda och det goda, som är okänd för den äldre judendomen. Honom tillades det namn som anklagaren har i GT, Satan och det fick därigenom ett helt annat innehåll, det kom att beteckna den onda principen.Detta ord är semitiskt, på arabiska heter det Sheitan. Till oss har ordet kommit från Gamla Testamentet, och det är härlett från ett verb som betyder "att uppträda som fiende till någon". På grekiska översattes det med diabolos, vilket på svenska blir djävul. -betyder båda "belackare, anklagare", i Nya Testamentet används även andra "motpart, frestare, anklagare".
I GT är Satan ingalunda ärkefienden, det ondas förkroppsligande, fastmer en Guds tjänare- Demiurgen-en hovman vid de orientaliska hoven och som överensstämmer med ordets betydelse.
Upphöjelsen av det onda till den andra dominerande principen, i värld och tid bredvid och i ständig kamp med det goda, härstammar från den persiska religionen. Den grundläggande principen i Zarathustras lära är dualismen
Hebreiska: Satan vedersakare, fiende,grekiska Diabolos från verbet diaballein :att falskeligen anklaga någon ( för perserna var lögnen kardinalsynden).
(Huvudsakligen uppgifter från Martin-P.N.Nilsson)




Övriga genrer av vera gade VIP
Läst 333 gånger
Publicerad 2007-12-13 16:17

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP