Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Tavlan är målad av konstnär Kjerstin Krantz


Flodens eld

 *

Nu duggar dagg från Dain,

Dvalin gnager grenen ren

och Duneyr tuggar träd 

*

men från Duratrors

hårda starka horn

alla vatten välla 

*

Menglöd minns Brisingamen

letar ängslas, längtar

fann igen flodens eld

kallar Dvalin förut dväljd

inte död med väl i dvala

nu fick dvärgen dunka

  




Fri vers av Lena Krantz VIP
Läst 773 gånger och applåderad av 15 personer
Publicerad 2007-12-19 14:48



Bookmark and Share


    ingvar VIP
Detta är, precis som vår vän Lando säger, \"gott verkat\". En högläsningsdikt! Bravo.
2007-12-23

  Mats Henricson
Exotiskt och fascinerande, förmodar att namnen har isländsk anknytning och det ger det exotiska än större tyngd ......
2007-12-20

  Rachel Roth
härlig text att läsa högt
känsla av förflutet nordiskt!
2007-12-20

  Björn Karlsson
Blessadur

Is och eldur

fantastisk läsning

tack
2007-12-20

  Bodil Sandberg
Snyggt...jättesnyggt!!med bild och text i en härlig symbios!!!!
2007-12-20

  Lena Krantz VIP
Ett litet förtydligande kanse är av nöden.
flodens eld
är en kenning, dvs en omkrivning för
guld
och när hon väl har guldet kan smeden börja hamra fram det vackra smycket plus att hon betalade för det genom att tillbringa en natt var med de fyra dvärgarna.
2007-12-19

    papillon
Nu skall vi se - först de fyra hjortarna som mumsar på världsträdets krona och från dem droppar den dagg som bildar all väldens floder. Dvalin \"den i dvala försänkte\" är en av hjortarna men också dvärgarnas mästersmed som tillsammans med tre andra smeder smidde halssmycket Brisingamen åt Freja. Hon betalade med att hon tillbringade en natt med var och en av de fyra smederna. Detta bör med tanke på Frejas erotiska aptit inte ha inneburit någon större uppoffring. Menglöd är ett tillnamn på Freja i hennes omätliga lystenhet på smycken. Sedan har vi Frejas raska sugga Hildisvini. Freja är inte bara kärleksgudinna utan också svinavelns beskyddare, vilket visar på hennes status i den fläskgalna Norden. Elden i floden bör syfta på halssmycket som den store skurken Loke stal och som han i skepnad av en säl gömde i vattnet där dock Heimdal (också han i sälkostym), tog den från honom och gav den tillbaka till Freja, man kanske kan tänka sig en liten belöning av erotisk art. Jag är lite oklar över Dvalins insats i strofens slut. Kanske någon liten lagning var av nöden efter Lokes framfart??
Pust!!!
2007-12-19

    papillon
Oj, oj, härlig text men nu måste mitt stora fornnordiska lexikon fram. Men jag lyssnar uppmärksamt på texten och nickar då o då med klokhet i minen, för det ger dåligt anseende att inte begripa sig på poesi..... Jag återkommer.
2007-12-19
  > Nästa text
< Föregående

Lena Krantz
Lena Krantz VIP