Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
kommentar till Herra Huu m.fl. i upplysningens tjänst ;-) (utan vaxljus dock)


Saturnalier-kommentar till Herra Huu

Varje år med början den 17 december firades Saturnus vid romarårets största och gladaste fest, saturnalia-festen.
Centerwall(1897) beskriver denna fest:\"Hela staden deltog i festandet; en uppsluppen glädje härskade överallt och en massa närgångna skämt tåldes då, liksom under en nutida karneval; ståndsskillnaden, annars så utpräglad i Rom, synes för dessa dagar upphävd, domstolarna och skolorna hade ferier, bodarna voro stängda, intet straff verkställdes. Den förnämsta och egentligen enda religiösa festdagen var den 17 december. Man offrade då på grekiskt vis d.v.s. med blottat huvud framför Saturnustemplet i husdräkt (utan toga) en festmåltid, varefter man skildes med utropet, Io Saturnalia!
I de enskilda husen fingo slavar och slavinnor under festdagarna taga på sig husbondefolkets kläder, blevo för en gång betjänade av dessa och fingo äta och dricka så mycket dem lyste. Rika romare plägade de dagarna hålla öppen taffel för vem som ville infinna sig. Gåvor utdelades, i synnerhet vaxljus som sinnebilder av det återvändande ljuset, och dockor av lera, vilka kunde köpas i en slags julmarknad, som fortfor ännu fyra dagar efter saturnaliernas slut. Sällskapsspel voro då i svang; man spelade om nötter, fruktsamhetens symbol, och - vad som annars var förbjudet- om penningar. Umgdomen valde och utlottade en festkonung, som ledde skämten\".




Övriga genrer av vera gade VIP
Läst 329 gånger
Publicerad 2007-12-26 13:08

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP