Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
du kommer aldrig läsa det här (du vet ju inte att jag skriver) och om du gjorde det skulle du ändå inte förstå (du är inte djupare än en kaffekopp när din lillasyster är djupare än havet). jag beundrar dig för din styrka, men jag ska aldrig bli som du.


det här är till min syster


efter alla stjärnor jag plockade
under samma blodsed som du
en generation på sladd
borde vi inte vara ganska lika då

förutom det faktum att jag hade
allt det där du aldrig fick
en trygg famn och någon att behöva

?

blodsband blev vårat mysterium
och tolv år äldre blev tolv ton kunskap
för visst måste du ha tänkt på omvärlden
ibland när din familjeroll blev för tung

fanns det nätter du du också insåg
att världen är en mekanism
och vi är inte ens en del av den?

om det är så
låt mig veta

du lärde dig aldrig ansvar för
ingen fanns där att ansvara för dig
och allt det där platoniska du lever
är det bara en yta?

om inte
när stängde du då av?
när försumrade du dig
i protest för omvärlden?

jag vet i alla fall att dom nätterna jag
plockade stjärnor var jag tillräckligt
blåögd för att våga hoppas

och jag är ledsen att din barndom
aldrig lärde dig hur man hoppas
eller att din barndom tog hoppet
ifrån dig

(hur kunde du bara se på
i vetskap om att det faktiskt
kunde hända mig också?)

vem är du efter tjugonio år
för inte blev du vuxen
du fick ju aldrig lära dig vad
det innebär

efter tjugonio år
blev du tillräcklig

och du ser på mig lärd av livet
med djupet drunkat i protest
och du blundar för blodmysteriet
lämnar över frågorna



och utan att veta något om mig
vet du att jag var starkare än du

och om du inte känner något inatt
om du inte känner ångesten hos
tolvåringen i dig som vägrade växa upp
om du inte känner stjärnorna skrika ditt namn


... så kan jag känna det åt dig










Fri vers av vetlandaslyna
Läst 358 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2008-02-07 22:21



Bookmark and Share


    Glittra G
Mycket vackert om ett komplicerat syskonskap. G
2008-02-11

    eventualiteter
och jag applåderar om och om igen.
- du är bra.
<3
2008-02-10

  Burn
det var intressant läsa ditt perspektiv på er syskonrelation, eftersom jag har en syster som är mkt yngre än mig. fick mig att fundera lite grann på hur hon kan se på vår relation... så tack för att du skrev den!:)
2008-02-09

  korpfjäder
Om du visste hur skönt dina ord väcker sorg i mig som äntligen får tårar, äntligen får gråtas och kanske äntligen får tröst i sanningen. Det bor nog en bit storasyster i mig.
2008-02-07
  > Nästa text
< Föregående

vetlandaslyna
vetlandaslyna