Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Där Jante finns

Jante han är en hal typ
han döljer sig ofta där man minst anar det
han tar plats
fast man enligt honom inte får
han vill strömlinjeforma alla människor
och därför kan de aldrig duga som de är
för vi människor kan aldrig bli likformiga
förutom på ytan

Jante förstör många möten
han gör människor osäkra på om de ens ska säga hej
till varandra
han gör människorna tysta och stela
rädda för varandra
rädda för att sticka ut

Jante tar sig olika skepnader
han kallar sig ibland för feminist
och förtrycker kvinnor som skulle vilja
hylla livet
le och skratta öppet
ta på sig skimrande klänningar
i lysande färger
och glädjas åt allt som finns att vara glad åt

men Jante har sagt
att vi måste smälta in
vi måste skyla våra unga kroppar
gömma våra kurvor
tills de av naturen slätas ut
för Jante säger
vi får inte vara kvinnliga
ett par klackskor och du sticker andra kvinnor i ögonen
du kanske retar upp män också

du får inte vara vacker eller sprudlande
och du blir osäker på hur du ska vara när du möter
andra Jante-förtryckta människor

Ibland får Jante sig ett slag så att han faller till marken
en muslimsk kvinna i sjal kanske bryter isen i ett tyst och stelt
rum
hon kanske ler och sprudlar och pratar högt

ändå har så många fått för sig att vi svenskar är motsatsen mot
förtryckta kvinnor

men jag vill mena
att Jante ofta är kvinna
Jante vill att jag ska vara som alla andra
normen för den politiskt korrekta kvinnan
i Jantes ögon

Kvinnan som strömlinjeformar sig
och försöker vara som en man

i motsats till Jante vill jag
att alla ska få vara den färg och form de är
det får gärna finnas \"starka\" kvinnor för mig
men jag kanske också är en stark kvinna
sedd från en annan synvinkel

jag vill kanske ha lite mera frihet än Jante tillåter mig
jag rättar mig inte
men
jag för ett krig varje dag
för att få vara mig själv
och jag känner mig så udda varje dag

Jante är en hal typ





Fri vers av Arwen
Läst 315 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2008-02-24 15:05



Bookmark and Share


    ej medlem längre
Jante är aldrig bra, oavsett om han är man eller kvinna, så låt oss helt enkelt strunta i honom/henne, begrava honom och bara fortsätta att leva fritt. Mycket bra och talande text.
2008-02-24

  Larz Gustafsson VIP
Man kan alltid sätta sig till motvärn.
Vad skall de göra?
Gå till polisen?
2008-02-24

    Seud P Myno
Elegant allegorisk
2008-02-24

  Blomster
En närgången undersökning som ger ytterligare argument för att vi måste utrota Jante. Själv har jag varit Janteslav alldeles för länge men du ger mig hopp och mod att kämpa för min frihet!

Bra och mycket tänkvärd text!
2008-02-24

    eva m h
Ja Jante är ingen vidare rolig typ!!!! :-(
2008-02-24

  aol
så sant du skriver i din fina sanna poesi är man udda
passar man inte in men jag går min egen väg du med ,
som kvinna är det ännu tuffare
2008-02-24
  > Nästa text
< Föregående

Arwen
Arwen