Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Svår fråga från barnbarn - haiku

Axel ringer mig
vill bara ställa en fråga-
har fiskarna spott?




Bunden vers (Haiku) av papillon
Läst 349 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2008-03-06 18:55



Bookmark and Share


    Madeleine Ågren (Maduska)
Haha!
Vilken ära att få en sån fråga, och att få läsa den haikun!
Kommer på - samtal med barn och barnbarn måste vara en bra inspirationskälla för haikudikter.
2008-08-16

  papessa
tacka Axel för all den informationen hans fråga ledde till,
2008-03-08

    Gamen
Så gullig. Påminner mig om en bullälskade släkting som ringer sin farmor för att säga god morgon, god förmiddag, god eftermiddag och god natt.
2008-03-08

    papillon
Kollat med Naturhistoriska riksmuséets biologjour (Markattans rekommendation) Här är svaret:
Verkligen en spännande fråga! Människans saliv har flera funktioner, bl.a. som smörjmedel och som transportmedium för en lång rad ämnen, för t.ex. matsmältning. Den är dessutom antibakteriell och underlättar smakförnimmelser mm. Det är känt att fiskars munhåla har flera \"körtlar\" med olika funktioner. Men fiskars munnar sköljs ju kontinuerligt då de andas genom gälarna. Så en del av de ämnen som finns i människans saliv saknas i fiskars munhåla, och återfinns först i svalget och magen där de kan sluta tätt. Däremot har fiskar likt oss behov av smörjmedel i munhålan, vilket snarast är som ett glatt, tunt slemlager. Det lagret fyller även funktionen som transportmedium för en rad ämnen, men \"sköljer\" då inte hela munhålan som hos oss utan verkar mer lokalt. Ja, fiskar har saliv om man ser till funktionerna smörjmedel och transportmedium, även om det inte alls är lika lättflytande som vårt.
Med vänlig hälsning, Anders Silfvergrip
2008-03-07

  Markattan
Tycker om din haiku som anknyter till barns frågvishet kring alla möjliga och omöjliga ting. Tack för leendet du bjöd ;o)
2008-03-07

  Inkarasilas
Sånt bör varje beläst man veta, klart som fasen de har, jojo helst de där med lila huvuden och gröna floppande vingar, spottar värre än lamadjur. Söt haiku. En spitting image så att säga, hoho!
2008-03-06

    Nattviol
men det finns ju
spottfiskar!!!
2008-03-06

  Åsa Gustavsson VIP
Nä, men förr har man ofta spått i fiskar!
2008-03-06

  Larz Gustafsson VIP
Det hade varit enklare om han frågat om Säfwe är sufier.
2008-03-06
  > Nästa text
< Föregående

papillon