Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Bara för dem som inte allaredan vet allt.


Udd- och inrim

Jag läser i Ture Nermans bok \"TROLL I ORD. INRIM OCH UDDRIM I SVENSK VERS\".1954
Inrimmet är samklangen av samma ljud inuti två eller flera betonade stavelser eller ord. Den också använda termen assonans kommer av lat. adsonare, ljuda till.
Det finns både vokaliskt inrim (ljud-tur), konsonantiskt inrim (fyllan- villan) och vokal-kons. inrim (pilen-vilar).
Uddrimmet är rimmet i början av ett betonat ord eller betonad stavelse. Den också brukade termen allitteration kommer av lat. ad, till, och littera, bokstav).
Nerman har noterat hos sina skalder 800 inrim mot 12775 uddrim.

INRIM: I är den svenska lyrikens vanligaste inrimsvokal. De andra är a och relativt ofta u och ö, men e, o, y, å och ä är sällsynta.
Inte bara vokaler förekommer i inrim utan även konsonanter, (stampar- klumpig) fast mycket mera sällan och ävenså en kombination vokal+konsonant. (fin-skiner ) och konsonant+vokal (sporrar-klirra).
UDDRIM: till uddrim brukas såväl konsonanter som vokaler. De förra dock betydligt mera.
Andra skribenter har förståelse för uddrimmets betydelse även i metriskt svag stavelse.Rimmet kan vara ett arkaiskt fenomen, ett uttryck för en ursprunglig drift att foga lika till lika.
(Mitt tillägg: I magi och folkmedicin exempelvis).






Övriga genrer av vera gade VIP
Läst 842 gånger
Publicerad 2008-03-23 17:55

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  vera gade VIP
exempler= danska, ursäkta \"exempel \"skulle det vara,-)
2008-03-24

  vera gade VIP
tackar för visat intresse;-) har du några exempler?
2008-03-24

  korpfjäder
Både uddrim och inrim används även för att förstärka tematiken i en traderad diktning. Alltså kan ett obetonat ord i en strof vara överledande till nästa strof genom att ha ett inrim - en sorts minneshjälp alltså. På samma sätt kan man leda minnet rätt via att låta slutet av en strof och början av nästa på ett nästan magiskt sätt förstärka varandra i både uddrim och inrimsvarianter.
(man kan ha vokalförändringar enligt vissa ordningar osv)
2008-03-24

    papillon
Tackar! Den texten knyckte jag omgående och sparade för eget bruk!
2008-03-23
  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP