Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Vad kallas detta versmått, Papillon? Grötrim från trädgården?


Höstarbete- vårnjutning

En lök opp!
en lök mer-
åh jag ber-
fler och fler.

En i knopp!
nu jag ser
vad det ger
gräva ner.




Fri vers av vera gade VIP
Läst 636 gånger
Publicerad 2008-04-04 13:25

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Rachel Roth
lekfull glädje
papillons respons
en mångfaldig krydda
2008-04-05

  vera gade VIP
Underbart - svaret var bättre än poemet!!
2008-04-04

    papillon
Svår fråga - om dikten har tryck både på första och sista stavelsen i raden blir den en tvåstrofig, fyraradig katalektisk trokéeisk monometer (efter det klassiska antika sättet att alltid räkna i dipodier, alltså med två versfötter som minsta enhet om inte det rörde sig om daktyler)
Lägger du allt tryck på versradens sista stavelse blir det i stället en anapestisk rytm med en enda versfot i varje rad.
Detta versmått finns vad jag kan finna inte upptecknat men lär ha noterats som rytm i en arbetsvisa vilken i smyg avlyssnats från en grupp grävande trädgårdtomtar på Fyn (J.P Brönning, (personal message)
2008-04-04
  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP