Härliga lekar i höet i barndomens fria sommardagar" />
Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Härliga lekar i höet i barndomens fria sommardagar


LEK

  Priffe den härdige dragaren

selad framför hölasset står

barnen ivrigt skuttar runt

snälla, snälla vi åka med får

-^-

Tveksamt Arthur  handen

över skäggiga hakan drar

till slut han nickar och ler

 lasset iväg med alla barnen far

*

Inne i ladans dunkel

dammiga höskullen väntar

ivrigt barnen dit upp klättrar

var sin tjuga de hämtar

*

De vuxna från kärran

höet högt kastar

barnen fången fördelar

jämnt på skullen de lastar

*

Priffe drar kärran till ängen åter

Lotten och Arthur mer att hämta har

Med lek höet hårt packas skall

 Barnen stannar då hoppande kvar

*

Men vad händer nu

Likt mullvadar barnen gräver

I höet en massa gångar

I ivern de från skullen höet häver

*

Skynda skynda innan far och mor

Med mera kommer tillbaka

Allt skall dessförinnan återställas

Snabbt de höet från golvet raka

*

Som möss de uppför stegen hastar

Att höet på skullen lägga tillrätta

Bjälkarna tvärs över de upptäcker

Dit upp fortsätter de nu att klättra

*

Pax att hoppa först

Den äldste av dem ropar

Ut i luften sig svingar

Landar mjukt efter loopar

*

Skratten tjuten fyller rummet

Nu hoppen strömmar

Ner i mjuka höet

Singlar mästardrömmar

*

Svårigheten på hoppen ökar

Volter skruvar man prövar

Följa John kul är

Alla att leda sig övar

'

Höet mjukt men sticksigt

Landa på fötter på mage på rygg

Svetten i pannan lackar

I leken är ingen skygg

*

Så plötsligt höres smärtans tjut

Roliga leken får hastigt slut

Minstingen blir liggande med öga rött

I landningen i sitt knä hon har stött

*

Hem till mamman de ilar

Med minstingen på cykeln de pilar

Du din tjockskallige drasut

Du borde veta bäst, vet hut

'

Mamman minstingen plåstrar om

Tvättar förbinder öga och panna

Med mångordig brännande svada

Den äldste hon fortsätter banna

'

Drasuten lång krymper blir liten

Vill gärna genom jorden sjunka

När bannornas ström har sinat

Den äldste i ensamhet bort lunka

*

Försöker förstå

varför det så illa gå

när hon sitt bästa gör

inom henne en bit till dör




Fri vers av Gunilla VIP
Läst 277 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2008-04-09 15:01



Bookmark and Share


    Maria Malm
Påmind om härliga sommardagar i barnaår..men samtidigt tycker jag synd om den äldsta..
2008-04-09

  Lyckohäxan Enediel
Ååååh! Jag vill hoppa i hö igen! Du väckte upp mitt barnasinne med din härliga dikt! Åååh så roligt!!
Underbart skrivet...lite synd att minstingen gjorde sig illa...men ack vilken härlig dikt...
Ska spara den och ta fram den till höskördetiden igen :)
2008-04-09
  > Nästa text
< Föregående

Gunilla
Gunilla VIP