Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Cirklar (sonett)

 

Nu singlar orden fram likt lätta fjädrar,

roterar kring den massas relevans

som skänker dikten tyngd och elegans

och morgonluft i svängning sällsamt vädrar

 

Var angelägenhet slår löftens följe

de möter sakta rytmers stimulans

ger ord åt dikt i glansfull renässans

där rimmens cirklar bildar rundelns hölje

 

Då lyfter textens andemening allt

och blottar ordens uttryck i förening

dess yttring formar språkdräktens gestalt

 

I kretsgång tar sonetten milt till orda

och ringen träds mot fingrarnas förgrening

där hedersord förväntan får förorda

 

© Birgitta Wäppling, 17 maj 2008

 




Bunden vers (Sonett) av © Birgitta Wäppling VIP
Läst 1782 gånger och applåderad av 16 personer
Publicerad 2008-05-17 08:14



Bookmark and Share


  Rune Thorsell
Hej Birgitta! Å så kul helt apropå
att en sonettens mästarinna träffa på!
Jag skall läsa fler av Dina alster nu
ty ytterst läsvärt syns mig det Du skriver ju!
2011-10-29

  Bodil Sandberg VIP
Hej Birgitta..den här är helt suverän tycker jag..applåder så vackert så tjusigt och elegant!!!
2008-08-14

  Sladjana Zubcevic
VÄLDIGT VACKERT
2008-06-04

    JJ VIP
Din mängd sonetter imponerar, denna sonett imponerar! Jo vi återgår nog alla på något sätt i det vi skriver! Applåd! Mvh. JJ.
2008-05-22

  Markattan
Silver har redan satt ord på allt jag vill säga, så jag nöjer mig med att stämma in i hennes välskrivna kommentar. Du har verkligen fått cirkeln att bli hel och sluten i denna din mycket välskrivna sonett.
2008-05-20

  Erik L
Då får jag lov att stämma upp till en hyllning på nytt för din utmärkta sonettkonst. Mycket bra skrivet och jag gillar hur du formulerar dig i denna sonett.
2008-05-17

  Michaela Dutius
Oerhört vacker beskrivning- jag ryser just denna versen
\"Då lyfter textens andemening allt

och blottar ordens uttryck i förening

dess yttring formar språkdräktens gestalt\"
kommer jag att bära med mig!
2008-05-17

  Carola Zettergren
Mycket skickligt sonettat om poesi!!!!
2008-05-17

  Elaine.S VIP
En fröjd för ögat att läsa...ord som lägger sig som mjukaste bomull och öppnar upp hela sinnet...
2008-05-17

  "Silver" VIP
Cirklarna associerar både till rimmens formade rundgång, själva sonettens form som ofta knyts ihop i en cirkel vid början och slut, samt rent fysiska ringar vid en trolovning.

Voltan i denna är kanon, tycker jag, liksom hela den tredje strofen som verkligen fungerar som en vändningens höjdpunkt:

\"Då lyfter textens andemening allt
och blottar ordens uttryck i förening
dess yttring formar språkdräktens gestalt\"

Detta sätter verkligen ord på den aha-upplevelse som poesi kan ge.
2008-05-17

  devilsangel
mycket vacker sonett från dig som alltid....
2008-05-17

    Diktarminna
Vidunderligt mäktigt vackert sonettat!
2008-05-17
  > Nästa text
< Föregående

© Birgitta Wäppling VIP