Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Om jag vågat att vara så rädd som jag var......


Omdömeslös
kan jag kalla mig
eller ovetande
men aldrig ignorant eller ovillig att se sanningen.

I huset där hon bor finns inga fönster
Ingen ser in och ingen ser ut
Hon betraktade detta som vanligheten,
som verkligheten,
som solen som varje dag går upp på sin himmel


När han kom till henne
var han hennes pappa.
Han log, talade och smekte.
- vet inte mer än du klarar,
jag visar dig vägen till ditt eget djup
därifrån behöver du min hjälp att ta dig upp.
Innan han gick var han hennes bödel.

Nå fram till mig i tid,
vänta inte för länge.
Det finns ingen älskande
som kan tala om för mig att du verkligen finns.

I tusen år var huset rött
och dörren stängd


Det som aldrig talades om fortsatte att hända,
trots att jag sedan länge anade att något var fel.
Och detta var min förbannelse.
Jag saknade modet –
för det ska jag alltid betala.

Om jag vågat att vara så rädd som jag var
hade jag vägrat allt.





Fri vers av Hedda
Läst 475 gånger
Publicerad 2005-06-29 22:55



Bookmark and Share


  rebecca d
gick det då verkligen att vägra?
2005-10-21

  Rublev
Med känslighet, skärpa och djup berättar dikten om det som egentligen inte går att uttrycka. Berör mig starkt.

”I tusen år var huset rött
och dörren stängd.”

”Om jag vågat att vara så rädd som jag var
hade jag vägrat allt.”
_____

Särskilt följande rader utmanar och förbryllar mig:

”Nå fram till mig i tid,
vänta inte för länge.
Det finns ingen älskande
som kan tala om för mig att du verkligen finns.”

Tolkar dem som ett döende diktjags förtvivlade rop efter äkta närhet och kärlek, efter ett älskande du. Samtidigt så ”finns ingen älskande”. Detta förbryllar mig, för vem är i så fall det du, som ska ”nå fram till [diktjaget] i tid”? Kanske är smärtan så stor att själva tanken att bli älskad förskjutits ner i glömskan... Ja, kanske är det så, för ”I huset där hon bor finns inga fönster”.
.
2005-10-10

  Propella
Oj... Vad svarar man på det här? Det är en rak höger, skriven med den insikt och det kritallklarar språk som är du.
2005-09-07
  > Nästa text
< Föregående

Hedda