Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

STHLM

Vem är du?
Ett pottpuri av ansikten, ett dj medley av öden och färger
i femträngseln på bussen. I tunnelbanan.

Under jord komprimeras vi
avindividualiseras vi.
Pendlare.

Pendlare. Konsumenter. Integrationspolitikens slutpunkt.
Turken i hörnet, Norrbottningen. Den ut- eller inflyttade skogsbonden.
Alla dricker vi samma Vodka Citron
Kära sätesgranne kan du svara mig:
Vem är du?
Och du där mitt emot,
vem är du?
Vad är vi?
Individer eller kulturer?
Nutid eller historia?

Är vi kullerstenar och trånga gränder i gamla stan eller grafitin som slår upp som blommor genom historien? Är vi både och?

Vi är kampen.

Utan mål. Utan mening. Sökandet utan uppdrag.
För att finna oss i intet söker vi svaret i imperfekt.
Men vet vi varifrån vi kommer?
Det smakar inte kurdistan om min Kebabpizza. Det smakar inte Tokyo om min Suschi som jag köpte på 7-11. Vad smakar egentligen cafe latte?
Allt smakar Stockholm.
Men vem är Stockholm?
Killarna från vår gata kör BMW utan modellbeteckning som rakblad genom
natten.

Individualism für alle.


Vår fetmaångest dryper över varje droppe rosadressing som vi sväljer ned.
Din ångest är min ångest.
Din konsumtion är min konsumtion.
Du är min spegel.

Men vem är du?

Jag sliter ned fönstret på tåget och vrålar ut i tunnelns mörker:
vem är du?!?
Förstärkt av pendeltågets fart och trycket i tunneln trycks frågan
ut över perongen, ut över pendlarna, ut över staden och stannar upp.
Förlorar sin rörelseenergi.
Faller ned som stoff som någon annan plockar upp.
Vem är du stad som håller min fråga i kupad hand?











Fri vers av SportPoeten.
Läst 562 gånger och applåderad av 10 personer
Publicerad 2008-07-15 01:40



Bookmark and Share


  Junitvillingen
Detta blir högst intressant eftersom jag åker till STHLM i höst...
2009-08-17

    GaiaKaja
Håller med nedanstående skrivare att detta är en mycket intressant tankeström...den flyter i snabb hastighet...den svänger och lirkar sig in i små hörn för att studsa ut igen i en ny form...I like!
2008-08-27

  wayward - taiga
Helt otroligt jävla bra formulerat, så öppenmänskligt, så gatsmartvaketmedöppnaögonställerjagenfrågahärhörnidet...
det här känns allmänmänskligt, jaha, hade jag skrivit det redan, jag ber om ursäkt... blir alldeles till mig, ett okonstlat (det är det som gör det så bra) samtidsporträtt, den nya generationen minns nog inte folkhemmet och vet nog knappt vad som menades med den där ickefunkande solidariteten. vi far alla som mer eller mindre stumma passagerare på ett nattåg genom föränderliga skikt mellan nu och fram emot historien - du gör en gärning när du sätter den på pränt!
2008-07-15

  Larz Gustafsson VIP
Underbar socialrealism och förundran inför en stad som fascinerar även undertecknad.

"Vi är kampen"

Oslagbart!
2008-07-15

  L.S
älskar, älskar.. behöver jag säga mer ?
länge sen det blev en bokmärkning men kändes att de behövdes här
2008-07-15
  > Nästa text
< Föregående

SportPoeten.
SportPoeten.