Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Sedan jag hunnit knappt halvvägs i Simone de Bauvoirs bok "Det andra könet" undrar jag hur det var möjligt för henne att kunna skriva en så oerhört insiktsfull bok - om hur kvinnan behandlats genom årtusenden - och ändå orka leva vidare..


Kvinnan byggdes av ett revben

Kvinnan byggdes av ett revben
som ett bihang till sin man.
Ja, så står i Moseboken
tro det den som vill och kan.
Och alltsedan dess har mannen
varit Skapelsens Juvel
och nu vill jag bara fråga:
finns här inte något fel?

Inte har väl Gud så menat
att hans halva mänsklighet
blott ska snällt förmå betjäna
mannen i hans praktfullhet
utan att tillsammans finna
en gemensam väg att gå.
Här är inte man och kvinna
nej de äro ett - fast två.

Undra på att "feminister"
kvinnan synliggöra vill
ty det knakar och det brister
i det som hör henne till.
Om vi skapa vill ett rike
där i frid vi leva få
måste man och kvinna båda
jämlika mot målet gå















Övriga genrer av ingvar VIP
Läst 779 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2008-07-18 22:07



Bookmark and Share


  Karin D
Hmmm...många bakom oss i tiden..lärda profeter säger..att "bakom varje framgångsrik/stark man..står en kvinna" DET tror jag absolut på.:-) VET att det är så....varför är hon annars skapelsens blomma???
2008-07-22

  L.byström
I sanning helt korrekt...fint poetat!
2008-07-21

    mel
jag ler,
och tänker: väl talat.
2008-07-21

  Erik L
Bra skrivet Ingvar. Även om jag inte tror att människan är något annat än en produkt av evolution så finns ett budskap i din text som tilltalar mig väldigt mycket. Bra skrivet och jag hoppas att mågna tar till sig av ditt budskap, oavsett om det gäller man-kvinna, kristen-muslim o.s.v.
2008-07-18

    Oprofessionell
jag gillar din text
det är en sån som är öppen för diskution på något sätt
jag tror inte på gud, eller något sådant.

men jag tycker ändå det låter skumt
att man fortfarande använder det som ett argument
man måste väl gå framåt i utvecklingen och inse att vi alla är lika och borde bli behandlade på samma sätt, utan att ta hänsyn till vilket kön man är.

vi alla har ju svagheter
och det är det som gör att vi kan kompensera varandra
tycker jag iaf.
2008-07-18
  > Nästa text
< Föregående

ingvar VIP