Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Fänkålsgatan 27

Sluta Jocka Hilding!

Sa framor till farfar

när han jockade

när han låg på soffan sa hon ingenting
med fötterna utanför så att det enda man skymtade från vardagsrummet när man öppnade ytterdörren var farfars strumpbeklädda svävande fötter

när han jockade var han rolig tyckte jag
och skrattade i smyg åt hans skämt

men farmor hade rätt
om farfars jockiga natur

och mekade gjorde han på balkongen
med järn-pryttlar och järnrör
som ingen förstod vad det var
ingen förstod vad det var han mekade med
en gång hade han en attrapp

och putsade gjorde han på sin vita Cadillac

åkte i den gjorde han sällan

en gång åkte vi i den tillsammans
från Fänkålsgatan till Sala
där åt vi kött med bearnaisesås
på restaurangen
den hade brandgul skinnklädsel och kupade mönster i sätena,
Cadilacken alltså, inte restaurangen

farfar tittade ibland på nakna tjejer på tv, på Tuttifrutti,
ett italienskt koncept, sonen tittade också, min pappa

då sa farmor att de var sexsjuka

hon sa att de var jockiga och sexsjuka

men när de latade sig
på varsin soffa
sa hon ingenting

när hon lagade mat
när hon gjorde rent hus
och köket till hemmets hjärta
när hon tvättade
och strök
efter ett helt liv på Slotts senapsfabrik

Hon fick en fin liten plakett av sina barn "Astrids kök är hemmets hjärta"
Hjärta inte skrivet utan målat som rött hjärta

nu står huset kvar
rött tegel
likadana ser dom ut
med likadana balkonger
nu bor nya människor där
nu sitter nån annan på balkongen på nummer 27
men ingen har en vit Cadillac

och sonen har slutat trumma med fingrarna överallt, i trummis-abstinens,
även har han slutat trumma med det som var kortare på grund av en såg
som hans pappa använt på den tiden han byggde båtar i stället för att jocka, meka, putsa och lata
då var sonen fyra år

sonen slutade trumma med fingrarna för nio år sedan, nio år innan mamman hans upphörde som hemmets hjärta
far hans slutade jocka ett år innan

nu bor det nya männskor på Fänkålsgatan 27
nu lurar nya tystnader och lustigheter mellan väggarna
nu blir nytt sagt och nytt osagt




Fri vers av Arwen
Läst 573 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2008-08-11 19:46



Bookmark and Share


  aol
så bra berätat levde mej in bravo
2008-10-05

  vera gade VIP
"nu blir nytt sagt och nytt osagt"- hisnande perspektiv framkallas
2008-08-12

  Anders P VIP
ömsint skildring, en liten novell.
2008-08-12
  > Nästa text
< Föregående

Arwen
Arwen