Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
den allra första voice-overn som inleder ett av mina påbörjade filmmanus.


En Studie I Moral

(V.O)

Övermoral. Alltid denna romantisering av övermoralen. Låt oss värdera Godheten i varje viljestyrd handling i högsta grad!, säger dom.

Hm. Vi vet alla att Moral blott är en konstruktion. Människan har aldrig varit mer än instinkt, djur, under denna ”sanningssökare”. Men människan har alltid hållit hårt om sina försvarsmekanismer. Är det inte märkligt hur vi enkelt kan fastställa psykiska symptomatiska avvikelser på andra men helt blunda för dessa när vi riktar blicken mot oss själva?

Ja - människan är en märklig varelse. Hon gillar inte speglar. Ingen osäkerhet gällande den saken.

Allt vi definierar i våra högaktade uppslagsverk. Alla glossarium och encyklopedier. Lögn.

Jag trodde alltid att med postmoderniteten skulle mänskligheten komma till insikt om sin egen charad.

Historien har visat att Jag hade fel. Vilket är synnerligen sällsynt. Du ser anklagande ut. Kalla mig självgod om du vill…

Konstruktioner är psykologiseringar. Psykologiseringar är konstruktioner.

Konstruktioner av konstruktioner. Irreducibla komplexa system. Samhällsmatriser.

Fina ord för fina människor. Men i slutändan bara definitioner med alla sina människopräglade fel.

Artes, scientia, veritas. ”Konsten och vetenskapen ska kasta ljus över sanningen?” Hur då? Det skrivna ordet är en konstruktion. Språket likaså. Hur kan vi bryta ut ”sanningen” i ekvationen när vi har en odelbar faktor ”Mänsklighet” i samma matematiska problem?


Tycker du att jag är galen? Tycker du att det är nog nu?.. Jag kan läsa ditt veka sinne som om det stod i en glasvitrin. Tror du att jag leker med dig?...

Din tystnad talar. Nåväl. Låt oss diskutera det moralfilosofiska fackuttrycket tillika kristna dualismen som i folkmun skymfas såsom ”ondska”… Du lär ha predikat en del om Djävulen? Sagt en del elaka saker om honom, har jag rätt?

Så du tror att du vet något om ondska? Verkligen?...

Låt oss då börja konferera. Det här kommer att bli den mest illuminerade natten i ditt liv…




Övriga genrer av fadedfromblack
Läst 453 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2008-09-07 23:13



Bookmark and Share


  Den Gråtande Nihilisten
spännande. du tycker nog du är väldigt intellektuell och djuplodande? skrämmer du mig? du tar dig själv på stort allvar. ohh, du mörkrets arvinge. du vet något om ondska? hmm....
2008-09-07
  > Nästa text
< Föregående

fadedfromblack
fadedfromblack