Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

1929: Finanskris

Året var 1929. Platsen Los Angeles. Agerande: fadern 32 år, arbetslös kemiingeniör, modern 31 år svensk sjukgymnast, polioinvalidiserad. 3 barn:1, 2 och 4 år gamla.
1 hönsgård + 1 direktör.

Situationen i regionen: inga arbeten, ingen varu- eller penningdistribution.

Modern passar hyresvärdinnans hönsgård, så familjen har ägg och tuppkycklingar; hon odlar grönsaker efter bästa förmåga, ett stort fikonträd finns på gården och aprikoser.
Byteshandel var lösenordet för dagen: familjen äger ännu i dag ett präktigt lexikon, tryckt 1922, som kom till huset i utbyte mot 4 ägg.

Fadern, som var storsimmare, vattenpolospelare och guldmedaljsimhoppare, hade kamrater i många läger.
En dag när tillfällighetsarbetena med "pick and showel" tröt, gick han förtvivlad upp till en vän på direktörsnivå i en storkoncern, "har du möjlighet att försträcka mig med en summa?" Bakom det blänkande tomma skrivbordet slår vännen ut med händerna: "här finns ingenting! allt är stoppat! men vänta! här i skrivbordslådan! här! här är en rulle frimärken du kan få!"




Prosa av vera gade VIP
Läst 429 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2008-10-13 09:06

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Björn Nilsson VIP
Vi är väl på väg åt det hållet igen. Härliga tider!
2008-10-27

  Gunnel Eriksson VIP
Bra berättat, engagerande i kort form.
2008-10-13

    ej medlem längre
Det var nog inte bättre förr, trots allt ...
2008-10-13
  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP