Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Kalle frös ihjäl förra vintern, han hade straffat ut sig från härbärget och bodde i en kartong. Jag tror hans sovplats gick i arv till UmeLasse.


gatan är mitt hem (retrospektiv)


Natten lockar den som fryser
in i mörka tysta prång
utanför, där lampan lyser
ylar nordan kall och vrång

Några söker plats för drömmar
rafsar samman papp och lump
-kvinnan bort i hörnet sömmar
samman trasor till en klump

säger sorgset ut till månen
"kudden syr jag till min grav
gud har lämnat mig den fånen
kvar är bara satans krav"

Längre in i tunnelns dunkel
visslar ensligt nattens tok
tror han är en gul ranunkel
riven ur botanisk bok

Och där inne hör man flämta
kärligt kroppslighetens sång
fjärran hör man Klara klämta
än sin klang för tidens gång

Ljuset väcker prångens vänner
mörkret svinner än en tid
kölden stelnar allt man känner
frostigt hjärta dör i frid

Gråten skulle kanske gråtas
sorgen delas dag för dag
men först måste det förlåtas
som har brutit livets lag

Natten faller och i staden
söker ludren sina vrår
här en sovplats ledig -ta den!
Kalle har fått egen bår

Klaras klockspel klingar tiden
natten tystnar alla slag
än ett liv som vunnit friden
nattens tystnad går mot dag



Ändligheten väntar














Fri vers av halmstrå
Läst 216 gånger och applåderad av 4 personer
Publicerad 2008-11-23 20:27



Bookmark and Share


  stella
Skrivet av en vacker människa...
2008-11-27

  Kristina Wallbing
Du är så otroligt bra på detta! Jag som inte kan rimma en rad blir mäkta imponerad! Uteliggarlivet däremot, är bara fruktansvärt hemskt och oändligt sorgligt att människor har det så. Du beskriver det med den största medkänsla.
2008-11-24

    papillon
Inte mycket till guldpuder, rosenblad eller ängladun i den här världen - isande kall är nattens gata. Vi gråter så vekhjärtat åt "Den lilla flickan med svavelstickorna" men ägnar den verklige uteliggaren i sin kartong ett mycket förstrött intresse. Som vanligt rimmar du lätt och lekfullt och håller din valda rytm utan problem - dessutom finns här gott om snygga assonanser och alliterationer - "rafsar samman papp och lump"- och
"fjärran hör man Klara klämta
än sin klang för tidens gång"-

Här finns fortfarande mycket att jobba med men detta tycker jag är en poesi med stor potential och stor angelägenhetsgrad.
Den förtjänar att läsas och begrundas av många!!!
2008-11-24
  > Nästa text
< Föregående

halmstrå
halmstrå