Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

2008 Tingsrätten 2

Vi kallas till förhandling.
Vid det långa bordet längst in i rättssalen sitter i mitten en kvinnlig domare, ung, stilig, rak. T.v. två avmätta, välklädda kvinnor med ögonkontakt till den anklagade, t.h. en ung flicka bakom en datorskärm- och så en man i skymundan.
Vid vinkelbordet sitter åklagaren och målsäganden- mitt emot försvararen och den tilltalade.

Vi slinker in och sätter oss på stolarna längs väggen mitt emot domaren. En bildskärm. En karmstol i hörnet. Proceduren kan börja.

En overklig vardaglighet: Uppsåtligen, hur kommer det sig? lämplig, ingen anledning, åklagaren pressar målsäganden för dåligt minne, yrkar på böter, försvararen lugn, klokt icke-provocerande, domaren ligger i tidsnöd, avstår vittnesförhör, inkallade vittnen får timersättning, slutplädering, salen utrymmes. Domstolen överlägger.

Vi blandar oss med grupperna i väntrummet; de oroliga går ut på gatan och står kurande och röker i det bleka solskenet.

En högtalarröst kallar, bråttom in i rättssalen - domslutet läses upp.
Ångesten griper tag: ensamheten, utsattheten, insikten om hjälplösheten, förstelnandet till figurer i en pjäs.
Domaren avkunnar domen, sakligt, välartikulerat; den lilla bakom datorn mumlar fram förklarande enkelheter. Rätten avslutar, försvaret överklagar inte. Salen töms.

På gatan har det svaga solskenet förbytts till strilande duggregn, cigaretterna fram igen, strödda tankar om målet - alla går till sina bilar, en cykel.

Ett kort besök i Gehenna.




Övriga genrer av vera gade VIP
Läst 395 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2008-12-10 18:39

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Gunwale VIP
Se hur vi plågar varann ... Vi är ofullkomliga, allt jordiskt är ofullkomligt.
2008-12-11

  fågel grå
Bra text Vera.
2008-12-11

    papillon
Amen........
Många samhälleliga processer har sannerligen en prägel av jäktad liturgi.
Bra text.
2008-12-10

  Björn Nilsson VIP
En beklämmande och ruskig stämning. Jobbar rättvisan på timpenning kan det bli synd om den som ingen penning har.
2008-12-10

  vera gade VIP
Tack Stefan - var väl för upprörd för att fånga de rätta termerna. Rättas ögonaböj.
2008-12-10
  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP