Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

1945 Medborgare i Kongens By

PÅ DEN TIDEN ingick det inte svordomar i en ung svensk flickas vokabulär.
Men införlivad med den tuffa studentmiljön i Köpenhamn som 17-åring, just efter Befrielsen, var svärorden naturligtvis den första danskan jag lärde mig. Utan att förstå ett ord tyckte jag att uttrycket "forpulede røvhul" lät kraftfullt;det värsta av alla, som det visade sig . Jag imponerade stort på omgivningarna, tills jag blev bättre upplyst.
Det vanligaste var det enkla "sgu", förkortning av "saagud" eller i gamla tider "saa hjälpe mig Gud". Detta användes som förstärkning i snart sagt varje mening. "Fanden" var också vanligt och ganska beskedligt- "fanden banke brøle brodere mig" kanske lite mycket.
När jag vandrade hemåt från Hovedbanegaarden längs Istedgade i oktoberkvällens fuktiga kyla - den gick genom märg och ben -mötte jag de vänskapliga invånarna där på väg ut till sina värv: Svartabörshajarna, Hallikarna, Tysketøsene, som hade skiftat läger till Yankee-piger, till tjänst för den amerikanska ockupationsstyrkan i Tyskland. Orlov i Köpenhamn -paradiset: nästan inga ruiner, ljus, fet mat, gott öl, vackra villiga flickor!
Hemma på Revalsgade väntade mig en kall järnkamin att elda med koldamm, koks fanns inte att uppdriva. Räcket i trappan var längesedan nedrivet och uppeldat; vägglössen prasslade på väg in i värmen. Men det fanns rinnande vatten och avlopp; 2 gaslågor med gummislangar i anslutning till polett-skåpet. Nere i gårdens svarta djup fanns rader av utedass - kämperåttor sprang över mina fötter i mörkret.
Köpenhamns värsta slum - det unga studentparet var lyckliga att få en lägenhet.




Övriga genrer av vera gade VIP
Läst 412 gånger och applåderad av 1 personer
Publicerad 2009-02-16 13:42

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  AgnesP
Som jag känner igen mig:) Den först tiden gick jag runt och sa sgu hela tiden utan att veta om att jag svor:) Och Vesterbro... bott där och jobbar där nu inte långt ifrån där du bodde:)
2012-05-05

    papillon
En annan värld - sgu inte så länge sedan.......
2009-02-16

  Berit Robin Lagerholm VIP
Fin minnesanteckning
2009-02-16
  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP