Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Ur tystnaden

 

och fadern låg illa sjuk

så man fann för gott att skicka

flickan till släktingar i småstad

och hon sattes på en buss

men minnet säger inget om

att hon visste vart

 

flickan anpassade sig

smälte in och gick i skolan

tänkte ingenting för att

orden inte fanns

och en dag ringde modern

hon skulle hem

 

samma buss tog henne tillbaks

modern i svart mötte

men flickan var mörk i ögonen

besvikelsen satt där

ordlös och skavde

volter i hjärtat

 

oförståelig begravning

ingens ord till henne

som inga tankar hade

bara besvikelsens

ilskna färg i maktlös

ordbrist

 

aldrig någonsin

ett ord till henne

aldrig en fråga

''hur går det''

om fröken sagt något

i klassen har aldrig framgått

 

det kanske inte hade hänt

plötsligt bleknade allt

begravningsbilder försvann

för lång tid för att återvända

när orden fanns att tysta

stumheten med

 

det är inte orden

som dödar

det är den stumma

maktlösa ordlösheten

som måste

bekämpas

 

 




Fri vers av -Ulla Tilemo- VIP
Läst 150 gånger och applåderad av 7 personer
Publicerad 2009-03-19 15:15



Bookmark and Share


  Annie b'larsson VIP
En lysande beskrivning av tillvaron ur barnets perspektiv. Hon, den lilla flickan som skickas bort - som en vante hit och dit- och sedan kallas tillbaka till en begravning; men..."ingens ord till henne/som inga tankar hade" -
hon får stå där och ingen förklarar något och man kan föreställa sig hur ångesten växer i henne - och allt flickan undrar över och alla frågor hon har den självklara rätten att få svar på...men"aldrig någonsin ett ord till henne". Rysansvärd läsning. Tyvärr är det ju oftast dessa texter som är de mest intressanta.

Den sista strofen är en gåva till mänskligheten.
2009-03-22

  KristinaE
.. talande beskriver du den ordlösa värld en del barn får växa upp i - hur barnen liksom tas för givet skall följa de vuxnas 'nyker', utan att fråga efter barnets känslor - burrig läsning men bra poetat!
2009-03-19

    sunnanvind
Vuxnas oförstånd...blir upprörd..
2009-03-19

  Ewa-Britt Nilson VIP
Att vara i allting
och ändå inte vara
hur skall nån det
klara, ja Du, jag
undrar bara inte
lätt som liten
sådant klara
2009-03-19
  > Nästa text
< Föregående

-Ulla Tilemo-
-Ulla Tilemo- VIP