Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Tonsatt




Den äldstes sång

Vi är
en del i allt
och finns med
tusenfalt
vare sig vår
handling är aktiv
eller vi tror
oss stå bredvid

Våra fötter
rör sig lokalt
utandningen
stiger globalt
vi är del
i alla produkter
läckra smakliga frukter
men masken inuti
går inte att se förbi
de är fler än några stycken ...

Vi ser
undret
i denna skapelse
i våra ögons
fascinerande struktur
o homo sapiens
inträngd instängd
innesluten i en bur

har vi då
verkligen ätit nyckeln?


Vi har
liksom somnat av

med åldern
krympt samman

i detta organiska hav
en insikt 
 om alltings
jävlighet

alltings
förgänglighet

tiden
som krymper och tar

Vad har den
för någons del

mer att ge
än en tryggad plats

i en framtida grav?

Vill väckas igen!
Skaka liv i
den lekamliga reliken!
mycket känns
så länge sen!
oförändrat dock
byggs
samhällen upp
efter principen
att lönsamheten
bor i djurfabriken

Tankar som då
tände och visioner bar

där lösningen var
kollektivt global

en sång om frihet
melodisk som en psalm

vi skulle bygga nytt
och låta det gamla falla

fördela frukterna
så att alla har

och behandla värdigt
människa som djur


Nog kunde vi
väl med hoppet levande
i våra sinnen

sett till
att bereda oss
större plats

klivit ner
från pinnen

på golvet
krävt halm

och en större bur
åt alla

hittat mål och medel
att vädra ut denna lukt
och förskonat oss
 från global diktatur

Vi fruktar
denna likgiltighet
och all denna skämda frukt!!     ?




Fri vers av Joakim Södersten
Läst 214 gånger
Publicerad 2009-04-11 23:35



Bookmark and Share

  > Nästa text
< Föregående

Joakim Södersten
Joakim Södersten