Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Här behövs nog ingen beskrivning. Det är väl omöjligt att undgå märka hur girighetens fula tryne dyker upp överallt i vårt samhälle.


Girighet - Avaritia

Den girighet – avaritia
som breder ut sig i vår värld
borde väl Justitia
bekämpa med sitt svärd.

Men medan dropp från en klepsydra
markerar tidens lopp,
växer ifrån ondskans Hydra,
girighetens fula trynen opp.

Även om Justitia med svärdshugg
Hydran på dess huvud åderlåter,
hjälper detta ej ett dugg
ty för varje huvud växer tvenne åter.

Men då sådan sjukdom fräter på vår samhällskropp,
kan vi den inte tolerera,
utan önskar för den sätta stopp
och helst att den för evigt slutar existera.

Men då den är en utav de sju
i ”Vitia Capitalia”
är förmodligen den för oss ju
ett ”tempora fatalia.

Anm.
Vitia Capitalia – de sju dödssynderna där girighet – avaritia ingår.
Klepshydra – ett vattenur. Påminner om ett timglas där sanden ersatts av vatten.
Hydra – i grekiskt mytologi ett sjuhövdat monster som Herakles dödade, och genom att bränna halsstumparna lyckades han förhindra att nya huvuden växte fram.
Tempora fatalia – av ödet bestämt




Fri vers av Carl O Andersson
Läst 1131 gånger och applåderad av 3 personer
Publicerad 2005-09-16 14:36

Författaren Carl O Andersson gick bort 2017. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Night Soul Woman
*bugar mig*Gripande dikt!Ärligt talat(skrivet)!Helt otroligt!Dynamisk!Ja!Fortsätt precis så!Sluta aldrig att skriva!!!*applåd*och*bokmärkt*men en sak bara. . .av ödet bestämt?hmmm. . .jag vet inte. . .Det är vi som bestämmer!~ den fria viljan ~ är vår kraft och Därför Har Vi slutat önska. Vi gör istället!!!så vill jag tro iaf. . . :)
2007-03-28
  > Nästa text
< Föregående

Carl O Andersson
Carl O Andersson