Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 
Läser in gymnasiet... och undrar när jag kommer fram till det som doftar lite av något jag hungrar efter. Måste så kallad kunskap vara så osmakligt urvattnad?


Var finner en trött gammal hora något att mätta sin hunger med?


Att läsa en bok utan mening
en tom packe papper med ord
av inbunden sort på mitt bord
ger löjet en chans till förening
med rötter i större förgrening
än ekstammar döljer i jord

Det är som att söka ett hårstrå
i balar av hårdpackad halm
en skördeandafton i kvalm
när svettiga dagar av åtrå
får svar av en otrogen åskgrå
sorts sanning att sjunga som psalm

Men livet som människa kräver
att dumhet ska vara den rätt
som älskande ser som reträtt
när samhällets nätfiske kväver
den frihet som visheten väver
i tanken att äta sig mätt

på kunskap i böcker som bakats
till bröd för en glupsk menighet
att fostra dem till de som vet
att intet av visdom försakats
när livet som glädje bejakats
- där dumheten ständigt går bet

i kampen om rätten att finna
ett liv som ett frihetens folk
ett samhälle gjort som en tolk
för dem som i dumhetens hinna
av vrede nu ständigt förbrinna
till det som all makt kallar smolk

Så talar en trött gammal sköka
i jakten på kunskapens frukt
men utan att nånsin få bukt
med längtan att äntligt få göka
och ordkåt få hyllmeterpöka
i vishet och bokbunden tukt

men...

Var finner man kunskapens frukt?
















Fri vers av halmstrå
Läst 377 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2009-04-25 15:26



Bookmark and Share


    © Birgitta Wäppling VIP
Fint flyt och med en sjungande rytm. Skrivet med många väl valda rim.
2009-05-01

    papillon
"Det är som att söka ett hårstrå
i balar av hårdpackad halm" - vilken otroligt bra bild!!
2009-04-29

  korpfjäder
Som vanligt... rim och reson och rytm i en rasande fartfylld samhällsanalys.
2009-04-25
  > Nästa text
< Föregående

halmstrå
halmstrå