Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Maj på Mallorca

PALMA DE MALLORCA

Ett blomblad
rörde sig
i katedralens rosettfönster:
hantverkaren högst uppe på sin ställning
skymde ljuset med sin kropp.
Ljudet av tusende röster-

prästernas, de troendes -
pietet i svart-
nu
turisternas -
förbjudna kamerablixtar -

SÅ STRÅLANDE.



TURISTER VID SANTA PONSA

Till det strändernas svall
som smeker örat vid Santa Ponsa
lyssnar även
de höga bergstopparna-
fordom skyddande spanske kungens anlopp -
står oberörda kvar
desamma
efter århundraden av strider -
beklädda med nya invasioners
bleka bebyggelse
mellan strandens pinjer.


Palmklättrarna-
förr morernas slavar -
skär över cafébord och pool
till nutida turisters tillrop.


Ålkråkan
däven
dominerande sin klippa
sträcker sin svarta rygg och hals
flaxar maktfullt med vingarna:
SE MIG


Majorcas fulaste katt -
rödrandig svans
långa magra ben
muskulös som en hund
ett rovdjurs blick -
finner föda under den röda klippan.



Där havet sjunker in i solen
rider vi på vågens topp
in i disets kristall -
där Triton leker
blåser natt i sin snäckas lur.



Tungt
rosslar bränningen
söker frigörelse från havet -
tungt
suckar min ande
söker friheten -
som måsen lyfter från vattnet
söker stjärnorna -
som havsskummet stranden.




ADIEU MAJORCA - TANKA

Liksom himlens grå
hotellrummets ödslighet
vänder mig ryggen.

Öppnande sig i regnet
blomkalken, mitt paraply!





Fri vers av vera gade VIP
Läst 285 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2009-05-15 11:11

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  Njord
Undrade just! Fin beskrivning av denna underbara ö.
2009-05-17

  Cadena
Tjusigt.
2009-05-17

    papillon
Det förklarar saken!
2009-05-15

  vera gade VIP
jovisst var det Jaime I inlopp i i bukten vid St Ponsa skyddad från stormen av de höga bergen. Men jag tänkte mer på anlopp=anfall= stormning, eftersom han slog morerna på flykt här år 1229....
2009-05-15

    ej medlem längre
Att byta miljö måste kännas inspirerande - det är dessa texter bevis på! Kan man månne hoppas på flera reseintryck?
2009-05-15

    papillon
Hallå, vilka härliga texter - du blommar ut i ett varmare land!! En enda petitess -
fordom skyddande spanske kungens "anlopp" - skall det inte vara "inlopp"?
2009-05-15
  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP