Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

när en död kom











just som havsisen löpte in i solen, och
strandkanten inte längre fanns, för att vattnet
gick himmel till mötes

dog han.


han var vacker, någons farfar
, på gamla mäns vis. hans andedräkt var av
kåda och hans andemening var alltid större
än orden han släppte ut.


han var tyst, någons farfar
, på de kloka männens vis.


just när granarna släppte skott, syrliga när man
skalade och la mellan tänder, och strax innan
fötter ännu inte ryggade mot mossan om
morgonen, för nattens skuggor hade tvivel
att lägga sig

, visste han att andas var inte allt att göra.
var och en har sina dagar, och hans var till
ända. han visste.

han hade räknat dem en natt.



han var ödmjuk inför livet, och färdig.
han var den han var, men inte den han
varit, någons farfar.
och då är det tid att lämna.










Fri vers av lyckeli
Läst 727 gånger och applåderad av 35 personer
Publicerad 2009-06-09 19:36



Bookmark and Share


  Yrre VIP
Så fruktansvärt vackert, poetiskt och innerligt skrivet, jag bli rörd in i djupet av hjärtat.
2010-08-05

  Peter Matsa
Jo. Fortfarande smärtsamt vacker.
2010-07-28

  Rolando Furioso
Ömsint och insiktsfullt.
2009-06-18

  Ulf Lagerholm
den här känns god att läsa, orden är försiktiga, inkännande och milda, precis som någons farfar
2009-06-11

  mayhem and order
Jag förstår dina ord när du talar natur,
hur du smeker in oss,
en del av allt, vi människor
och våra öden i det stora alltet,
naturen. Vår moder.....pretantiöst ord
men sanning (iaf för mig) kvarstår....
av natur och för.
Denna form är bra som bara den.
Jag tycker om upprepningen
du skapar i "någons farfar".
Ett ödmjukt porträtt av en man i sista timmen.

Du är mjuk och det är förbannat fint!
2009-06-10

  frantic
just då..
när natten tänjts ut till
bristningsgräns
och ljuset i dina ögon
började fladdra
tände jag en cigarrett..
och undrade om
ögonblicket kunde få bli
en stund..
förevigad för en stund
tills askoppen vart full..
2009-06-09

  issac.a.m
underbar dikt!..
2009-06-09

  Peter Matsa
så, vuojnnalin
käre farfar
2009-06-09

    ej medlem längre
En fantastiskt fin betraktelse över en åldrad mans död.. Hur du pendlar mellan då och nu.. mellan natur.. bilder och minnen.. och slutet känns självklart och naturligt.. Så bra du skriver!
2009-06-09

  JNI
Otroligt bra skrivet !

du "store" ..
2009-06-09

    resilient
"hans andedräkt var av kåda"

en sån vacker bild, bygger på något sätt upp hela vår nutidshistoria av inflyttning från landsbygd. Min farfar luktade också så.

tack!
2009-06-09

  Gisela Nordell
Å vilken härlig dikt!
gav mig rysningar!
andedräkt som doftar kåda
...andemeningen större
än orden han släppte ut"
genialiskt! Bravo!
2009-06-09

  Aisha VIP
..storslaget vackert..
och samtidigt enkelt oh nära...
så fint skrivet!!
2009-06-09
  > Nästa text
< Föregående

lyckeli
lyckeli