Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Willy Kyrklund, finlandssvensk författare, har lämnat det jordiska - 88 år gammal. Han bodde i ett pyttelitet rökfyllt radhus i Uppsala, enligt Mats Gellerfelt i SvD idag. Han ställde frågan om vad en människa är - med ett skratt.


Willy Kyrklund in memoriam - ett minne

Willy Kyrklund - jag fick en gång möta honom på en promenad på Tjörn hos vänner till oss båda. Då bodde han med hustru och flera barn på Lidingö. Han var ett matematiskt geni och i datorernas barndom tjänade han en slant till familjen som systemprogrammerare. Han hade lärt sig persiska för att han var intresserad av den klassiska persiska kulturen och gjorde flera resor dit. Familjelivet i huset på Lidingö med alla barnen var kaotiskt och hans praktiska goda hustru slet med det jordiska.

Han och jag hamnade på en promenad i naturen. Vi satte oss på var sin stubbe eller sten och han petade litet i de torra löven med sina långa magra fingrar och började berätta. Jag lyssnade med alla sinnen till denna gudabegåvade författare.

Han berättade på sin finlandssvenska, som är mitt eget språk, om kroppen som mycket mycket långsamt förändras - blir allt mindre och mindre - så långsamt att det inte går att iaktta förloppet - kroppen förmultnar - blir till maskar - blir kemikaliska partiklar - allt mindre och mindre - blir små mikroorganismer - allt mindre av liv....

Han talade så en lång stund och verkade inte det minsta känslosam eller bekymrad - bara konstaterande fakta som det självklaraste på jorden. Han var befriande saklig. Det var inte alls skrämmande att lyssna till hans lugna vänliga röst.

Han var en mycket vänlig och försynt man, med en egensinnig humor och en distans till livet och det vardagliga, som jag varken förr eller senare mött.
Övriga genrer av walborg VIP
Läst 1288 gånger och applåderad av 26 personer
Publicerad 2009-06-28 17:31Bookmark and Share


  petter rost VIP
Walborg – tack, väldigt tack för dina applåder och bokmärket. Jag blir rörd och stolt. Och tack för att du minner mej om Willy Kyrklund – när jag hittade din text om WK läste jag den några gånger och – mindes. Jag gick ut till bokhyllan och där står 6 volymer av honom, det var länge sen jag läste dem mdn jag plockade fram 'Polyfem förvandlad' som jag minns som min "favorit". Jag ska läsa den igen nu.

Också jag har träffat WK personligen, en gång, just i den gudsförgätna stockholmska efterorten (eftersom man inte kan fara igenom den in till Stockholm, bara igenom Stockholm ut till den, Lidingö) vid en uppläsning han hade i biblioteket på ön. Jag minns honom alldeles väl, den magra ganska långväxta gestalten med skarpt uthuggna drag, vandrande fram och åter över golvet medan han läste ett stycke ur Aigaion på sin saktmodiga mycker vackra finlandssvenska. Efter W:s uppläsning och det allmänna minglet tog jag kontakt med honom - jag var ju då fortfarande en yngling med författardrömmar och en starkt dragning åt världen kring östra Medelhavet och jag fick några minuters samtal med honom och minns egentligen inte om vad vi talade, bara hans återhållna lite skeva leende. Jag lärde någon gång de åren även känna en av hans döttrar lite grann, allt för lite, men minns henne som en i den miljön mycket säregen "tjej". Och, som sagt, minns jag fr a Polyfem förvandlad (och Mästaren Ma och Aigaion/Till Tabbas. Tack walborg, nu ska jag hugga ögonen i Polyfem igen och jag vet att det blir ett varmt men tårfyllt återseende.
PS Tack för att jag får bli din vän, jag har självsvåldigt gjort dej till min / DS
Jag önskar vi hörs igen /P rost
2013-08-18

    ej medlem längre
Så glad jag blev när jag fann den här texten!
Det närmaste jag har kommit denne märkvärdige man fysiskt är att jag den senaste tiden i hans liv såg hemtjänstbilarna när de passerade huset där min dotter bor för sina besök hos honom. WK bodde ett par hus längre in på gatan. En blid och alltid vänlig man, enligt min dotter.

Men så förskräckligt litet var inte hans hus. Och inte var det ett radhus heller, utan ett ordinärt kedjehus på sisådär 150 kvadratmeter. Där ser man hur journalister väljer att frisera sanningen. :-)

Kanske du vill läsa min egen hyllning till honom? Jag kallar den "Begränsningar".
2011-03-05

  Måna N. Berger VIP
En lycka att förunnas ett sådant möte!
2009-08-11

  Monika Gammelmormor VIP
Tack Walborg för detta sensibelt tecknade minne av Willy Kyrklund. Skall ta med honom på mitt nattduksbord.
2009-07-22

  © anakreon VIP
Tack för den varma bilden av en mycket bgåvad kulturpersonlighet!
!
Själv träffade jag för många år sedan (hösten 1958?) Waldemar Hammenhög (utan alla jämförelser) och talade med honom om mitt då förestående äktenskap. Tillfrågad om dess förutsättningar sa författaren: "Ja, om jag hade skrivit om det hade jag nog inte givit det många chanser".
Sex år senare var skilsmässan ett faktum...
Carl-Erik
applåderar
2009-07-06

  erkki VIP
Fint skrivet! Har sett något TV-program med honom. En synnerligen intressant person, väl värd en dokumenterad ögonblicksbild som denna. Grattis till denna upplevelse!
PS. Nu är båten lagad. Provtur u a. Sprinten var av. Inte glömd. Där fick Alzheimer sig en känga!
Nu har jag bara planeringsproblem. Sonen ska till Kiel på lördag. Hinner inte till Rossö på den tiden. Ack ja, båtar...
2009-07-02

  mare VIP
Fint skriver du om denna man........
2009-06-29

  stenhur VIP
Så oerhört värdefullt att du förmedlar detta möte med en stor författare! Jag har också upplevt att lugnet och självklarheten som sådana människor ofta utstrålar skänker en djupdimension åt deras ord.
2009-06-28

  Fredrik Stillesjö
Hej walborg!

Tack för dina delade minnen av Willy. Tänk, att jag föra bara några dagar sedan tänkte på denne man och t o m skrev en dikt om verkligheten och livet till honom. Det är lustig hur livet är. Så här efteråt skulle jag gärna velat träffa honom också, men det får bli någon annanstans. Hälsar vännen Fredrik
2009-06-28

  Måna N. Berger VIP
Tack för att du skriver en text till hans minne! En mycket fin författare, som aldrig slösade tomma ord omkring.
2009-06-28

  LassO
häftig kille... Kyrklund låter kanske lite tråkigt... men allt var inte tråkigt.... ;=)
2009-06-28

    leelee
Han låter som en intressant personlighet!
2009-06-28

  Larz Gustafsson VIP
Willy var cool.
2009-06-28
  > Nästa text
< Föregående

walborg
walborg VIP