Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

VÄSTERÅS Sv.Flickscouter 1942

När jag öppnade dörren knarrade den lätt ;
i köksfönstret surrade flugorna lojt, luften var tung av dunster.
En lång snarkning hördes och upp sprang bonden med skamsen min; moran och ungarna stirrade yrvakna upp på mig, där de låg utsträckta på köksgolvet, djupt i middagsslummern.
Det var skördetid; jag skulle komma som handräckning, hjälpa till med att räfsa ihop höet som bonden hässjade.
Sedan fick vi vinbärssaft och veteskivor; vi satt i höet och läskade oss . Vetelevarna var minst en månad gamla; då de låg inlindade i kökshanddukar i jordkällaren hade de en säregen, icke oangenäm smak och konsistens.
Några höga aspar var fällda ute i hagen, i morgon skulle vi kvista av lövet till foder åt kreaturen. Nu under kriget var importen av kraftfoder stoppad, så man fick dryga ut. Sedan skulle vi ut i roddbåtarna och samla upp vassen som drängarna liade. Allt skulle tas tillvara.
När jag efter några veckor reste hem från scoutlägret, fick jag av bondmoran en sprucken Höganäskruka med hönsägg, konserverade i vattenglas - till pannkaksbak.
Fjorton år tror jag visst att jag var!




Övriga genrer av vera gade VIP
Läst 393 gånger och applåderad av 5 personer
Publicerad 2009-08-04 16:07

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


  vera gade VIP
Motoriseringen.. Arbetshästarna ersatta av traktorer. 1957 när jag kom till Norrköping fanns ETT hästekipage kvar på gatorna med skylten :"Cedergrens Ved gör aldrig Husmor vred".
2009-08-07

    ej medlem längre
Fascinerande inblick i en svunnen tid ... mina landsbygdminnen börjar först femton år senare, och då hade en hel del hunnit hända ...
2009-08-07

  Björn Nilsson VIP
Det är fantastiskt, det var ett annat land! Ett par-tre årtionden senare var de flesta bönder bortrationaliserade, och med dem ett helt levnadssätt. Det är "mikrohistoria" du skriver här och det är värdefullt när man får kliva in i miljön på ett så här "närsynt" sätt.
2009-08-05

  Burn
mycket fin text.
2009-08-04

    resilient
dina texter, Vera, bidrar med så mycket till mitt liv!
2009-08-04
  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP