Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 
Inspirerad av anacreons besök i Paris i morse!


"I Paris förnäma salar, värsta buse franska talar" Falstaff Fakir

Minns för 100 år sedan, då jag var i Paris och läste franska vid Sorbonne - bodde 119 trappsteg upp utan värme, med milsvid utsikt från min franska balkong över Paris alla sevärdheter samt stadens tak med tusentals skorstenar.

Upplevde Brel, Bresson, Piaf, Cocteau, Marcel Marceau (mimare), Baudelaire med sina blommor, Maurice Chevalier, expressionisterna och Rodin! och caféerna med Sartres och de Beauvoirs anda svävande bland kristallkronorna. Mötte vänliga clocharder med sina plastkassar med rödvin och bagett under armen, (som jag själv!). De drog ofta gamla barnvagnar och hade ofta chäfrar och sov under broarna.

Minns dofterna och myllret i de sjabbiga Hallarna med sina löksoppor till nattjobbarna - vandringar längs Seines kajer och bokinisterna, samt utsikten från Montmartre över hela stan från andra hållet - med alla de glada konstnärerna som gjorde fula porträtt av folk!

Minns fukostarna med kaffe i runda skålar utan öra och croissanger, de billiga små familjematställena i Quartier Latin med nordafrikansk couscous med kikärter med lamm och harissa-kryddan!!, vietnamesiska matställen och möten med många många spännande begåvade studenter från världens alla hörn, som var djupt bildade i den klassiska kulturen och långt mera politiskt medvetna än jag.

Minnena har vi alltid inom oss att glädjas åt, och det är roligt att få berätta om dem för Er poetvänner.
Övriga genrer av walborg VIP
Läst 1826 gånger och applåderad av 37 personer
Publicerad 2009-08-10 11:22Bookmark and Share


  limerick VIP
Merveilleux!
2016-07-31

  Mia Bergenheim VIP
Härligt levande text!
2015-08-16

  aol
Har varit i Paris som turist så mysigt,och din berättelse ger sån färg åt minnet, tack för att du finns vännen,
2014-09-27

    © Birgitta Wäppling VIP
Som en reseberättelse, med inslag av dofter, minnen, värme och vackra scener. En läsupplevelse, som är som att resa med i din text en liten stund.

Applåder!
2014-03-02

  Semper Fi VIP
En fantastisk text. Så verklig att jag känner att jag är med bland takåsarna i Paris. En text som för tankarna till operan "L Boheme" och de franska filmerna från 50 och 60 talen.
2012-08-21

  Samuel E. Rajeus VIP
Ja! minnena har vi alltid inom oss.
Och det är riktigt glädjande att berätta och återberätta om glada minnen för vänner/poetvänner.
Tack för att du delar med dig.
2011-12-15

  erkki VIP
Bra att du triggar igång en massa minnesbilder! Jo, nog gav den staden en massa minnen efter sig. Jag mötte våren där, valborg 2007. Men att smälta allt under några dagar var inte möjligt.

Under alla broarna, Mon matre, Satie, Seine var sköna. Louvren blev för mycket. Faktum är att New York gav mig samma sköna easy-going-känsla! Där fanns t ex några mycket parisiska kvarter
Guggenheim-museet, centralparken (gillar att översätta Central Park) vänligheten. Och ingen fransk arrogans.

Lite småfranska?:

Je ne pas accepterar l'arrogance
cést une invention de fils de France?
2009-08-24

  Eaglemountains VIP
Tack för denna underbara berättelse som Du delade med Dig av ..... man lever sig in i händelserna .....
2009-08-23

  Eva Langrath VIP
Tack för att du tog mig med på denna minnesresa
2009-08-17

  stenhur VIP
Någon gång (var det på sjuttiotalet) blev det plötsligt ute att berätta reseminnen vilket var synd tycker jag, för det är härligt att få ta del av upplevelser med en sådan fraîcheure och sådan livfullhet som när du berättar om dem!
2009-08-12

  Maria T
Tack för att jag fick vandra runt i Paris en stund
2009-08-10

    leelee
Minnen från Paris...roligt att få en inblick i "unga walborgs" liv. Påminner mig om "unga leelees" liv där i Paris, när hon ville bli en clochard... :-)
2009-08-10

  peter markurth VIP
fint utförd
2009-08-10

  Jaseph VIP
Du berättar på ett väldigt levande sätt! Så mycket rikt du fick uppleva!
2009-08-10

  Suzy med punkterna
Och vi är glada att du berättar;=)
2009-08-10

  © anakreon VIP
Roligt att ha inspirerat till din fina text!
Själv upplevde Maurice Chevalier på anrika Cabarethallen i Göteborg. På bänken framför mig satt KarlGerhard och hans vän Göte Eriksson, på bänken bakom Zarah Leander och tusan vet om det inte var Per Grundén.

Efter konserten, på väg mot utgången, hörde jag ett kort meningsutbyte mellan KarlGerhard och Göte, den senare mycket exalterad: "Oh, det var enastående, fantastiskt, en sådan scenartist har jag aldrig tidigare skådat!" "Du glömmer mig!", genmälde KarlGerhard iskallt till omgivningens förtjusning.
Carl-Erik
2009-08-10

  Susanne Ljung Adriansson VIP
Tack för att du delade med dig av dina minnen - själv har jag mina första minnen av Frankrike från Provence... jag är en stor vän av Frankrike och franska språket, så det har förstås blivit flera besök. Très bien écrit - en lisant on peut vraiment imaginer comment c'était!
2009-08-10

  * Ammi *
I minnenas kista, ja så fint skildrat, tack för den!
2009-08-10

  glittertindra
läser och önskar att få själv strosa runt som du gjort... en dag så blir det nog, det tror jag, men än har det inte funnits tillfälle.. :) tackar för den lilla skildringen, att du delar med dig...
2009-08-10

    ej medlem längre
Gott att läsa
dina ord
sinnestar mig
till där och då
så att det blir
här och nu
2009-08-10

  Carola Zettergren VIP
Tack för att du delar med dig..ledigt och fint berättat!
2009-08-10

  ~Molnspanare~
Du förmedlar både milöer, stämningar och känslor väl. Kultur och oförglömlga artister.. Du får dem att åter komma till liv i mitt sinne.
2009-08-10

  mare VIP
Tack för en trevlig läsning.....berikande :)
2009-08-10
  > Nästa text
< Föregående

walborg
walborg VIP