Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Premiär

Vildgässen plogar
himlens höstliga åkrar.

Bonden tittar upp.




Bunden vers (Haiku) av vera gade VIP
Läst 190 gånger och applåderad av 9 personer
Publicerad 2009-08-25 16:47

Författaren vera gade gick bort 2013. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.



Bookmark and Share


    papillon
Här finns det anledning att fundera lite - problemet är att ordet plog inte är entydigt vilket blir än tydligare i verbavledningarna plöja och ploga.
En plog avsedd för beredning av en åker arbetar på djupet, den skär en fåra och vräker den losskurna tiltan över ända - den och dess brukare plöjer jorden.
En plog avsedd för snöröjning ser helt annorlunda ut - i sin urform ett hästanspänt > med spetsen i dragriktningen som röjde undan den lösa snön i hela sin bredd - den plogade. Den filosofiske lantbon är fortfarande lika väl bekant med bägge dessa för livets fortbestånd och uthärdlighet sysselsättningar som numera sköts med hjälp av en mullrande traktor eller snöröksinhöljd lastbil.
Vildgässens och tranornas plogar är typ två - jag håller på "plogar" i denna text!
2009-08-27

  Njord
Bra haiku men håller med om att antingen sätter du ett s på Vildgässen för då blir det redskapen plogar eller så kanske du ska plöja lite Hur som helst en fin bild i din haiku!
2009-08-26

    ej medlem längre
Bonden känns rätt ... men varför inte plöjer, plogar får mig att tänka på snö.
2009-08-25
  > Nästa text
< Föregående

vera gade
vera gade VIP