Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

Mobiliserade styrkor manar till krig i parken!

 

En ny dag gjorde sig märkbar med sin närvaro i parken. Jag andas in det som som skulle bli en ny dag hos  parkens invånare. En kråka störtdyker mot en kvarglömd bulle som ligger  utanför caféet i parken. Gräset  ömmar in sina strån och grodde en aning. En ny dag gjorde sig beredd att fälla  ut sitt anlete. En maskros andas på sina blad och välkomnade nyckelpigan på sina axlar. Med sina strålar, kysser solen delar av trädens toppar. Ett par moln vandrade lättjefullt på skyn. En ekorre hoppade lustfyllt kring i gräset.  Det stora valnötsträdet i parken släpper en nöt i ekorrens närhet.

  En ensam luffare speglade  in sig i det sena gryningsljuset. I det spår han lämnade efter sig, gick jag in då jag följde dem. Träden i parken slog inbjudande sina kvistar om mig. Vinden som finns i parken, smeker mig välkomnande och vänligt då jag tittar upp i skyn efter tecken på vad dagen har i sitt sköte.

Ett fågelkvitter senare, befinner jag mig utanför caféet som låg mitt i parken. Jag andas in det som skulle bli en dag att minnas för oss som fanns i parken. Jag öppnade öppnade luckan till den delen där folk gjorde sin beställning. Låser sedan upp låset till järnbalken som var placerad tvärs över dörren.  Då jag är inne, blickar jag ut genom luckan över parken och dess invånare.  .

Parkens invånare gör sig redo för ännu en dag i parken. Det som gillar rusdrycker reste på sig från sina gömmor och satte sig på parkbänkarna. Parkbänkarna som var placerade runt om i parken. Befolkningen i parken vaknar till liv, och delar upp sig kring borden. Thailändarna går i samlad flock längst bort och börjar spela om pengar bakom en barack. Chilenarna går till bordet som ligger närmast caféet Det ligger bredvid caféts pingisbord. Araberna smyger sakta bort längst med dammen och breder ut en filt vid träden. En vilsen pensionär som inte kan hitta ett ledigt bord, sätter sig något förrvirrat hos en av alkoholisterna

 Så händer det oväntade! Två thailändska ungdomarna går plötsligt och ville låna två bordtennisracket av mig, Jag lånade ut dem. Det börjar spela pingis. Tre chilenska mammor med sina barn, tittat stint på dem. En av mammorna kan vara ca 35 år, var blek i hyn, men har skarpa och markerade drag. Den andra mamman är liten och satt med mjuka runda drag. Den tredje är så en tonårsmamma. Med uppkäftig attityd.

 Så kom det tre Thailändska ungdomar till och anslöt sig till de två som spelar. Jag går fram och frågar om jag kunde spela med dem. Det visade sig att deras bästa spelare var på besök, tillfälligt. Han kan inte prata svenska. Efter ett set, går jag in i cafét igen. Det thailändska ungdomarna har även de slutat att spela pingis. Två av dem sitter och dricker varsin lättöl, i sandlådan. Jag går ut till dem och säger vänligt att de nog inte visste att alkholdrickande är förbjudet i parken. Jag säger att de kan dricka ut sin lättöl, men ta inte med någon lättöl mer hit.

Jag går sedan bort. Fick senare veta att de chilenska mammorna hade pratat med ungdomarna. Jag går till dem. Pratade med de upprörda mammorna som sade att de ringt polisen. Jag undrade "varför det?"  Den uppkäftiga mamman sade så" de vägrade hälla ut sina öl." 

Mitt i debatten mellan oss, kommer så en polisbuss. Mammorna går upprörda dit. Vill så förklara sina versioner av vad som hade hänt. Polisen som sitter på chaufförsplatsen, vevar ned vindrutan. Mammiga mamman sade "stackars mina barn, vågar inte gå till sandlådan, fullt med fulla thailändare." Uppkäftiga mamman sade " de ville inte hälla ut ölen, och en låtsades att han inte kunde svenska." bleksiktiga mamman "det är en barnpark, ha fulla ungdomar i parken, hemskt." Jag säger så "de visste inte om att man inte fick dricka i parken. dessutom var de två lättöl. ingen av ungdomarna var berusade. Mammiga mamman tittar uppfodrande på mig, bleksiktiga mamman hånskattar åt mig, uppkäftiga mamman sade att jag hade fel. Polisen åker däremot vänligt ifrån platsen.

Sedan fortsätter barnens mammor att försöka käbbla med mig. Jag säger åt dem "det är överdrivet att ringa polisen för två 33 cl lättöl som två thailändare dricker." Uppkäftiga mamman gjorde sig bred och säger med barsk stämma,"du skall inte göra dig kompis med sådana människor. Det har gått bra länge här. Jag har varit här i 10 år och aldrig har de varit nära pingisborden förut. De har hålit sig borta bakom sin barack. Jag replikerar raskt "här i parken får vem som helst vara om det så är i minuter eller 20 år, spelar ingen roll. Bleksiktiga mamman tycks få mod, då hon sade "ser du hur mycket skräp som de har lämnar efter sig, plocka nu genast upp all skräpet!"

Delar av skyn gör sig självständig och kastar sina mörka moln mot skeendet på marken. Molnen ruskar loss de vatten som det  bar på, öste ut de mot invånarna i parken. Den förvirrade pensionären, söker skydd under ett lummigt träd. Alkoholisten gömmer sig i det gömmorna som de kom ifrån. En chilensk mamma springer mot cafèet, för att söka skydd inne i det. En luffares steg hördes lämna parken.  En ekorre  som vilade sig i valnötsträdet, iakttog allt.  En polissiren ljöd i fjärran

 

En dag i parken

 

 
Prosa (Novell) av Mr Lindemann VIP
Läst 743 gånger och applåderad av 16 personer
Publicerad 2009-09-10 21:38

Författaren Mr Lindemann gick bort 2012. Texterna finns kvar på poeter.se som ett minnesmärke på den avlidnes och/eller de anhörigas begäran.Bookmark and Share


  Michaela Dutius
varför är vi så kvicka att peka på andras fel - är min första tanke då jag läser detta.
Kanske bra att komma ihåg att om man pekar finger åt någon så pekar tre fingrar på en själv.
2009-09-25

  Suzy med punkterna
Verkligen målande
2009-09-14

  anits VIP
En fin berättelse om en dag i parken
den fångade mig, kunde se allt inom
mig som hände
2009-09-12

  arja savela
Denna park finns också i Borlänge. Liljekvistiska parken heter den. Både människors och djurens kultur kan krocka där!
Vill ta in blommorna för de är SÅ vackra i Borlänge centrum.
Undrar vad de snackar om sinsemellan....
2009-09-11

  arja savela
Denna park finns också i Borlänge. Liljekvistiska parken heter den. Både människors och djurens kultur kan krocka där!
Vill ta in blommorna för de är SÅ vackra i Borlänge centrum.
Undrar vad de snackar om sinsemellan....
2009-09-11

  Carola Zettergren
helsköna, som sagt de här berättelserna om dagarna i parken!:)
2009-09-11

    ej medlem längre
Det där var riktigt spännande och läsa, man undrade hela tiden hur det skulle sluta...
Jättebra text!
2009-09-11

  Gisela Nordell
roligt med så poetisk beskrivning av skeende i parken
det stora i det lilla microkosmos macrokosmos och hhur väl du beskriver fördomarna och främlingsfienligheten
bravo!Applåder!Vad annars...
2009-09-11

  jörgen g
"Saliga är de som skapar frid,
de ska kallas Guds barn."
Matt.5:9

I din park möts många människor i behov.
Intressant att ta del av vardagen där.
Tack för att du delar med dig.
2009-09-11

    ej medlem längre
Ett fågelkvitter senare... bra text!
2009-09-11

  Ewa-Britt Nilson VIP
Ditt skarpa öga
noterade det mesta
och det bästa: Varför
bråka om lite öl... Bra
gjort och det löste sig
ju fort... Ibland går det
prestige i saker...Som
drar med sig annat...
Och så började det
med en bagatell...
Insiktsfullt berättat!
******************
2009-09-11

    Mymlan.
tankeväckande och mycket välskriven, klockren titel!
2009-09-10

  LenaJohansson VIP
bra säger jag med
2009-09-10
  > Nästa text
< Föregående

Mr Lindemann
Mr Lindemann VIP