Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
 

slå dunster i mig - vill så gärna

 

 

 

när jag blev blind

fick jag se handen som förde rågsmörgåsen till munnen på grävmaskinisten.
arlaljuset föll in över hans nackstöd, på hyttgolvet vid hans stålhättade känga låg det skrynkliga johnsilverpaketet och monicas tändare.

 

när jag blev blind

fick jag se en harpaltsunge nypas i nackskinnet av en rödräv, det var inget skabbår och räven var spänstig med vita strumpor på tre av tassarna. i bakgrunden låg en vvs-firma, förbi den cyklade några skolungdomar.

 

när jag blev blind

fick jag se en färja lägga ut från stadsgårdskajen. det tömdes vatten ur en läns längs den röda skrovsidan. inga åkattraktioner rörde sig borta på grönan. men vinden gjorde det, den tog en plastkasse och lade den tyst på vattenytan.

 

när jag blev blind

fick jag se hur en flicka sprang över gatan. hon såg lätt och lycklig ut. en pojke vände på huvudet och följde henne med sin blick, han bar en axelremsväska i tyg. det gjorde hon också.

 

när jag blev blind

fick jag se en slagen äng utanför dals långed. på den låg nygjorda, vita ensilagebalar. skuggan av skogsbrynet föll över några av dem. det var ingenting märkvärdigt att se, med ängen alls

 

när jag blev blind.
Övriga genrer av wayward - taiga
Läst 380 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2009-09-24 22:40Bookmark and Share


  mikael ejdemyr VIP
Ja, den här repetitiva motsättningen mellan blindhet och seende är skarpladdad. Blindheten som inte bara Ekelöf led av, seendet som inte bara Rimbaud eftersträvade. Detaljer som William Carlos Williams kanske också hade sett och inte heller hade bortsett från. Den kroppsnära sinnligheten, det fysiska snarare än det metafysiska. Titelns "dunster" är knappast blå men diktens levande jordnära vardagsrealism är närapå exotisk, i alla fall för mig, haha! Behöver kanske se mig omkring lite och göra språk av det jag ser. Om inte annat, så för att motverka demens. Men det är som sagt en skarpladdad motsättning detta, förmodligen hos envar.
2009-09-27

  Per Teofilusson
detta är alldeles oviktig kultur för kulturproppen; allt detta enda. Är blind idag, sparar denna för tider av seende.
2009-09-25

  Vind
Ingen kan betrakta som du, tror jag. Ett blindstyre som lotsar en till allt det där som är så svårt att se...
Gillar mycket.
2009-09-25

  Bjarne Nordbö
Jag älskar det här. Du bjuder in mig på direkten och fångar mig i bilder. Tankar. Lite som att vara mitt i en god roman.
2009-09-25

  Bjarne Nordbö
Jag älskar det här. Du bjuder in mig på direkten och fångar mig i bilder. Tankar. Lite som att vara mitt i en god roman.
2009-09-25

    resilient
underbar dikt, mytiska dimensioner. Det börjar så vackert. För mig skulle du kunnat skriva precis vad som helst efter raden om grävmaskinisten och råsgsmörgåsen, för jag var fast. Satt bara och log.
2009-09-25

  Måna N. Berger
Fantastiskt fint!
2009-09-24

  Carola Zettergren
Blindhet...jo, men skriva kan du!
2009-09-24

  Catharina Edin VIP
Vad mycket man kan se när man inte ser - arlaljuset t ex - vilket superbra ord!
2009-09-24
  > Nästa text
< Föregående

wayward - taiga
wayward - taiga