Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 

Om verbala skygglappar

 

Det finns vissa företeelser som man gärna använder förskönande omskrivningar för - eller eufemismer med ett fint ord. Man kan också kalla det verbala skygglappar. Det förekommer mycket bland företagsledningar och myndigheter när man måste informera om försämringar i någon form - indragningar, nedskärningar, uppsägningar, osv.

Några exempel:

* Posten skickar ut information till postmottagare om att man har effektiviserat och rationaliserat postsorteringen. Låter väl bra. Men den egentliga innebörden är att folk kommer att få posten senare på dagen. Det är möjligt att förändringen är effektiv och rationell för Posten internt, men knappast för dess kunder.

* Ett industriföretag kallar till presskonferens och meddelar att man kommer att man de närmaste två åren kommer att ägna sig åt ett resultatförbättringsprogram. Det är väl bra? Förbättrade resultat är väl alltid bra. Eller? Tja, de 110-130 människor som förlorar sina arbeten tycker nog inte att det är så kul. Men om denna allvarliga konsekvens talades det nästan inte alls. Det nämndes sist vid presskonferensen, och inlindat i floskler om hur viktiga människor är för företaget och bla bla bla.

* När Volvo meddelade att man skär ner och lägger ner verksamheter på flera orter så att många människor mister jobben kallas detta för strukturförändringar. Visst kan man kalla det för det. Men man kan också kalla det nedläggningar och nedskärningar. Men det klingar ju så negativt...

* Yrket städerska är ju ett lågstatusyrke. Lokalvårdare var ett begrepp som infördes redan på sjuttiotalet. Nu finns det ett ännu tjusigare ord: Sanitetstekniker. Ja att vara tekniker anses ju finare än att vara vårdare...
En annan sak jag har tänkt på: Varför kallas det för hushållsnära tjänster, det där man får göra avdrag för om man betalar någon för det? Det är ju hushållstjänster det är frågan om! Varför detta "nära"? Som att bara "hushållstjänster" är för rakt på sak. Hushållsnära låter försiktigare, som att det inte är frågan om något skitjobb som hushållsjobb på riktigt, bara nära det.

* Apropå det här med arbete, det finns inga arbetslösa i Sverige längre, har ni tänkt på det? Arbetssökande heter det numera.

* Och inga rullstolsbundna har vi längre heller. Rullstolsburen ska det heta numera. Men jag vet en person som sitter i rullstol som föredrar att kalla sig just rullstolsbunden, som menar att det inte är något skamligt med det, och alltså inget skamligt med ordet. Heder åt honom, tycker jag. Tanken bakom ändringen av ordet är på ett sätt god, men... samtidigt är det lite av en verbal skygglapp, det går inte att komma ifrån. 

Mentaliteten bakom det här är lite som: "Hej och hå! Nu ska vi tänka positivt! Du kan vad du vill! Det finns inga hinder!"

Missförstå mig inte. Det är klart att det är bra att ha förmågan att tänka positivt. Att gräva ner sig i negativitet är inte bra. Men man måste våga möta sanningen, och se den i vitögat. Inte gömma den bakom fina ord.

Sedan kan man ta itu med verkligheten och försöka göra något åt den. 

 

 

 

 

 

 

 




Övriga genrer av Susanne Ljung Adriansson VIP
Läst 668 gånger och applåderad av 8 personer
Publicerad 2008-11-16 11:07



Bookmark and Share


  aol
klokt talat
2009-01-04

  kia k-n
Bra och viktig text!
Ordsminket är inget vi behöver - tvärtom. Det är ju bara ett sofistikerat sätt att luras, att få något att låta annorlunda än det är...för att få oss att "svälja medicinen" utan att bråka. ( särskilt när det gäller politik och ekonomi)
"Verbala skygglappar" är ett perfekt uttryck. Det lägger jag till min privatsa ordlista.
2008-12-30

    ej medlem längre
Precis! Sånt där blir jag alltid vansinnig på. "Vi inför den här förändringen för att ge dig som kund bättre service, bla bla bla ..." Tror dom att man är en idiot eller?!
2008-12-05

  Havsbris
ahhahahahha

du är underbar,
så sant och så rätt,
som att döda någon
och att be om förlåtelse
till familj, vad fan,,,
Upu och väx för fan...

hahahhaha

BRAVO, där sätter du
prickar på alla iiii, ord
och inga visor vännen ;o)
2008-11-19

  Njord
De här orden använder man för att ledning coh chefer ska förstå varann. Vi läser dem som omskrivningar vi som drabbas av dem men de förstår precis vad det handlar om Som ett kodex. Kanske faller inte lokalvårdare och rullstolburen inom denna förklaring. Men numera kanske man är lokalvårdare som kanske innebär fler typer av uppgifter och det kanske är bra att vi inte binder röreösehindrade till sin rullstol. Ja, bara lite tankar
2008-11-16

  Larz Gustafsson VIP
Jag kallar mig arbetslös.

Eller anställningslös.

Sysslolös är jag aldrig.

Håller fullständigt med dig om att saker och ting skall nämnas vid sina rätta namn.
2008-11-16

  Lyckohäxan Enediel
Ja du har så rätt i det du skriver...gillade att läsa den här. Skönt att få tänka till lite ibland. Just rullstolsburen eller rullstolsbunden är något som jag märkt är väldigt känsligt, men oftast då för de som INTE sitter i rullstol...märkligt men det verkar vara de som tar mest illa upp om man säger "fel"
2008-11-16

  Marie Å
Visst är det så, känner igen dessa "verbala skygglappar" i många sammanhang..........
Bra skrivet....
2008-11-16

    ej medlem längre
Intressant och tänkvärt om omskrivningar... eufemismer...
Med förskönande ord visar man ju bara att man tycker att det behöver förskönas ... dvs att man ser ner på företeelsen. Man borde se över sin människosyn i stället för sina ord. Våga vara ärlig i stället för att gömma sig bakom floskler..
Håller med om alla dina övriga slutsatser i texten. Det är befriande att vara äkta
2008-11-16
  > Nästa text
< Föregående

Susanne Ljung Adriansson
Susanne Ljung Adriansson VIP