Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in




 


Min recension av boken "Fascism, en varning" av Madeleine Albright i Dala-Demokraten 20190301


Fascismen har återvänt

 

”En fascist”, skriver Madeleine Albright, ”är en person som påstår sig tala för ett helt land eller en grupp, som är ointresserad av andra människors rättigheter och beredd att ta till vilka medel som helst, även våld, för att uppnå sina syften.”

Varför talas det idag återigen om fascism? Frågan borde inte behöva ställas. Eller?

 

Madeleine Albrights bok, Fascism en varning, skriven i samarbete med Bill Woodward är komprimerade historielektioner om länder och dess ledare på flera kontinenter. Den börjar med Italien där fascismens vagga stod på 1920 och 1930-talet. Som så ofta anges Benito Mussolini som dess startpunkt. Detta stämmer inte riktigt. En italienare vid namn Gabriele D’Annunzio, överlevare från första världskriget, kulturpersonlighet och ”dandy” som levde på andras pengar, oftast rika kvinnors, var upphovet till fascismen. Mussolini försökte när han kommit till makten att bli av med sin konkurrent genom att knuffa ut honom från ett fönster på tredje våningen. Mordförsöket misslyckades.

   Nyfascister idag ser D’Annunzio som en kultfigur. (Läs gärna Bebådaren, Gabriele D’Annunzio och fascismens födelse av Magnus Bärtås och Fredrik Ekman samt D’Annunzio, dekadent diktare, krigare och diktator av Göran Hägg!)

   Därefter följer Tyskland med Adolf Hitler och nazismen, Sovjetunionen med Josef Stalin och kommunismen, Spanien med Francisko Franco och falangisterna. Det gemensamma för dessa herrar var att de satte det egna folket främst, spelade ut grupper mot varandra, rensade ut politiska motståndare och var inte rädd för att använda befolkningen som kanonmat. Tyskland gick ännu längre med massutrotning i industriell skala.

   De flesta av oss har en hyfsad bild av tiden kring andra världskriget. D.v.s. de av oss som vill veta. Det finns tyvärr grupper, nynazister och nyfascister, som förnekar vad som hände.

 

Madeleine Albright skriver om nutidens illavarslande tecken i flertalet länder. T.ex. Polen, Ungern och Turkiet där det fria ordet begränsats. Journalister, domare, oliktänkande och politiska motståndare avskedas och/eller fängslas. Vladimir Putin i Ryssland gör likadant. Fast värre. Där är även mord ett sätt att lösa problem. Omvärlden ser på och förfasas. Dock inte alla. En del av världens ledare beundrar istället Putins resoluta sätt att få sin vilja igenom. Ja, även Trump tillhör fansen.

   Boken tar upp Kim Jong-Un i diktaturen Nordkorea och den dagsaktuelle Nicolas Maduro i Venezuela. Den för USA känsliga röran Israel - Palestina vågar hon inte ge sig in på.

Utrymmet här räcker inte till att gå in närmare på de nämnda ledarnas sätt att regera och sätta självklara etiska lagar ur spel.

 

Anledningen till att boken skrevs är Trump. Ja, faktiskt! Hon skriver, ”Om vi tänker på fascismen som ett sår från det förflutna som nästan hade läkt var det som att slita av bandaget och börja peta på sårskorpan när vi röstade in Trump i Vita huset.”

   I modern tid har inte någon president funnits vars uttalanden och handlingar rimmat så illa med demokratiska värderingar. Hans underliga och oberäkneliga agerande har de senaste två åren gått som en följetong, även i svensk media. Ingen lär ha kunnat missa det.

 

I boken saknar jag, lätt besviken, funderingar kring hur alla nationalistiska och högerpopulistiska grupper, oftast kallad högerextrema, runt om i världen kommer att påverka framtiden. I Europa har vi dem redan i regeringar i Österrike, Italien, Ungern och Polen, liksom hos våra tre skandinaviska grannländer. De går starkt framåt i Tyskland, Nederländerna, Grekland och Frankrike. I Sverige lamslår de politiken då oenigheten är stor huruvida de ska accepteras eller inte. Se bara på den nyligen utdragna regeringsbildningen!

   Inför stundande EU-val i maj har före detta Trumps valstrateg och medarbetare Steve Bannon, numera sparkad, börjat arbeta för att ena Europas högerextremer till en supergrupp för att kunna splittra EU-parlamentet. Mycket oroande!

   En bra historiebok med titeln ”Fascism, en varning” hade blivit ännu bättre om varningar för nämnda partier hade funnits med. Trots det känner jag mig nöjd med att placera ännu en välskriven bok i hyllan. En bok där alla läsare har något att lära, oavsett tidigare kunskaper och insikter i politik och dagens samhälle. Helt enkelt, en bok för alla!

 

Madeleine Albright flydde som knappt tvååring med sin familj till England när nazisterna intog Tjeckoslovakien i mars 1939. De flyttade tillbaka fredsåret 1945, men fick fly en andra gång 1948 då kommunisterna tog över landet. Då till USA. Hon utbildade sig och fick senare betydelsefulla uppdrag. FN-ambassadör 1993–1996 och utrikesminister, USA:s första kvinnliga, under Bill Clinton 1997-2001. Hon är fortfarande verksam, vid 81 års ålder, med utbildning vid Georgetown University. Hon har i sitt arbete träffat de flesta av här nämnda, nutida, personer och sitter därför på förstahandsinformation.

 

Kjell Åhsberg

  




Övriga genrer (Essä/Recension) av Kjell Åhsberg
Läst 301 gånger och applåderad av 2 personer
Publicerad 2019-03-02 17:15



Bookmark and Share


  Chawa VIP
Välskriven recension (ditt signum) kring ett oroväckande ämne, med inslag av egna frågor och objektiva funderingar kring vissa sakfrågor som recensenten saknar och som författaren till boken inte tar upp/kanske borde tagit upp. Både ris och ros alltså, men i stort en bok som är tilltalande för recensenten.
2019-03-07

  ULJO
Tyvärr finns länder styrda av galningar kvar där folket lider
2019-03-02
  > Nästa text
< Föregående

Kjell Åhsberg
Kjell Åhsberg