Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
User avatar


Utgivna böcker
  Bokomslag

Format: Häftad
Språk: Svenska
Genre: Poesi
Utg.datum: 2013-12-13
Förlag: Tolvnitton Förlag
Antal sidor: 646
ISBN: 9789187724008
 

poesi 10.0, 10 år med poeter.se - jubileumssamling

av Poeter.se (häftad, 2013)

Sveriges största poesisajt Poeter.se firar att sidan fyller 10 år med en jubileumssamling. En poesibibel som bjuder på en dikt om dagen i två år utöver intervjuer, artiklar, fotografier och nostalgi.

-------------------------------------------------

»Poesin och poesiengagemanget i Sverige är en levande folkrörelse. Den är hög, den är låg, den är tendentiös, den är banal, den är traditionell och den är nyskapande. Den är allt utom död!«

Sveriges största poesisajt Poeter.se firar att sidan fyller 10 år med en jubileumssamling. En poesibibel som bjuder på en dikt om dagen i två år utöver intervjuer, artiklar, fotografier och nostalgi.

Poeter.se, Sveriges idag största poesisajt, startades år 2003 av Johannes Fosseus som ett hobbyprojekt och drivs idag av Daniel Lyrstedt och Fredrik Gustavsson. Tio år senare har en miljon sjuhundra texter publicerats av tusentals poeter med över 100 000 läsningar per dygn. Här är är poesin i själva verket mer levande än någonsin. Detta firas med denna Jubileumsskrift som spänner över fenomenet Poeter.se sedan starten fram till idag.

Daniel Lyrstedt blev medlem redan 2005, strax efter starten, och kan ses som en representant för våra moderna poeter.

- Den moderna poesin har sprängt alla former. Idag brister den ut i nätpublicerad poesi, filmpoesi, estradpoesi, slamtävlingar, poesifestivaler och events. Författare och publik smälter samman i ett organiskt levande kulturuttryck, säger Daniel Lyrstedt.

Den digitala poesin på Poeter.se har fler former än de poetiska; med närmare 50 000 registrerade användare är det idag en massiv datatbas i ständig förändring.

- Våra övergripande mål, sedan vi tog över 2009, har varit att säkra driften och utvecklingen av sidan. Detta utan att störa det engagemang och den aktivitet som existerar, säger Fredrik Gustavsson, och fortsätter:

Vi har värnat något viktigt, men ovanligt i dagens digitala värld, att en länk till en dikt skapad 2003 fortfarande fungerar idag, tio år senare. För att åstadkomma detta byggdes loket om del för del, samtidigt som poesitåget rusade fram. Den nya tekniska plattformen stod klar i år, 2013.

I förordet, till denna tunga poesisamling om 640 sidor, kan vi läsa att Poeter.se är ingen fluga, inget nytt fenomen, inget enstaka eldsjälsprojekt. Poeter.se och den digitala poesin har kommit för att stanna och detta är vad som firas med denna Jubileumsskrift.
Köplänkar

Poeter.se medlemsshop - 169 kr
Bokus - 267 kr

Externa länkar

Nya Åland kort intervju mer Gunilla - Intervju
Poetkarriären stadigt framåt för Gunilla Wahlsten. Under ett år medverkar hon i inte mindre än fyra böcker.

Intervju med Maria Viklund i Skövde Nyheter - Intervju
Skövdebos dikt publicerad i ny bok.

Maria Sundelin intervjuas i länstidningen Öre - Recension
Maria Sundelin satte ord på smärtan.

Bokrecension Poesi 10.0 av Skrivpedagogen May - Recension
Bokrecension Poesi 10.0 - 10 år med poeter.se.

Artikel i Hela Hälsingland med bland annat Ri - Intervju
Artikel i Hela Hälsingland med intervju av bl.a. Rita Brunner.

Intervju med Eva Kellett - Intervju
Eva Kellett har skrivit dikter sedan 10-årsåldern. Nu har hennes "Augustikväll" publicerats i samlingen Poesi 10.0. "Det finns ett väldigt intresse för poesi nu" konstaterar Eva.

Poesi 10.0 Tankar av Håkan Eklund - Recension
Jag är feg och skriver inte en riktigt recension på den här boken. Den ligger mig väldigt nära i hjärtat som aktiv medlem av sajten som gett ut boken - och den är till bredden fylld av poesi och poeter.