Poeter.se logo icon
Redan medlem?   Logga in
User avatar

aagape

VIP icon
50 år Female icon från StockholmUtgivna böcker

« Tillbaka till översikten


  Bokomslag

Format: Häftad
Språk: Svenska
Genre: Litteraturvetenskap
Utg.datum: 2023-09-25
Förlag: Itspossible.se
Antal sidor: 90
 

Subjektet

av Helena Bengtsson (häftad, 2023)

”Det kvinnliga subjektets födelse kontra det manliga subjektets kris” utgår från min c-uppsats med detta tema när jag läste Litteraturvetenskap på Stockholms universitet (och därmed avslutade min kandidatexamen i Litteraturvetenskap 2020). I detta texthäfte vill jag problematisera filosofen Julia Kristevas idé om ett krisande europeiskt subjekt samt ett begynnande kvinnligt subjekt i romankonsten med hjälp av andra teoretiker/ författare som Susan Faludi, Slavoj Žižek, Chantal Mouffe och Anders Johansson.
Jag vill titta närmare på några manliga versus kvinnliga subjektsformer i nutida romaner som Ingenbarnsland av Eija Hetekivi Olsson, Underkastelse av Michel Houellebecq och Min Kamp av Karl-Ove Knausgård med flera.

I slutet av texten utvecklar jag en diskussion om ideologi och samhällssyn hos Kristeva och andra teoretikerna för att till sist kunna fokusera på det aktuella politiska läget i världen (med ökad populism och reaktionära strömningar) och möjliga vägar till ökad demokrati och jämlikhet för alla världsmedborgare.


-------------------------------------------------
Köplänkar

Subjektet
Mejla mig här på Poeter.se